E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28948
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Vai pašnodarbinātajam ir tiesības pārrēķināt invaliditātes pensiju vai pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2023
Harijs Martuzāns

Vai gadījumā, ja kādu laiku esmu reģistrējies kā pašnodarbinātais, ik pa laikam pārdodot savas gleznas un par tām rakstīdams kvītis, kuras man palīdz reģistrēt tuva radiniece, es kā 2. grupas invalīds varu veikt invaliditātes pabalsta pārrēķinu, lai tas tiktu palielināts? Grūtos apstākļos kopju citu radinieci viņas lielajā vecumā, par ko viņa man maksā kā pašnodarbinātajam, kas arī tiek kvītīs norādīts, un kvītis ir reģistrētas. Lasīju likumus, bet nesapratu. Birokrātija. Varēja pateikt citādi, lai ikvienam būtu saprotams. Ienākumi ir ļoti mazi. Vai tad es nestrādāju? Zinu, ka valstij ir svarīgi, lai viss notiktu oficiāli. Liels paldies par atbildi!

A
atbild:
28. martā, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Glušaka, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Pārrēķina iespējas ietekmē tas, kādi ir jūsu kā pašnodarbinātā ienākumi, no kuriem veicat valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī –, vai saņemat invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā.

Pašnodarbinātajam, kura ienākums kādā mēnesī ir mazāks par valstī noteikto minimālo darba algu (2023. gadā minimālā darba alga valstī ir 620 eiro), valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) ir jāveic no faktiskajiem ienākumiem 10% apmērā, un šī VSAOI likme sevī ietver tikai pensiju apdrošināšanu, proti, vecuma pensiju apdrošināšanu.

Savukārt pašnodarbinātajam, kura ienākumi mēnesī sasniedz vai pārsniedz valstī noteikto minimālo darba algu, VSAOI jāveic 31,07% apmērā no brīvi izraudzīta iemaksu objekta, kas nav mazāks par minimālo algu mēnesī, un 10 % pensiju apdrošināšanai no izvēlētā iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības.

Pašnodarbinātā vispārējā VSAOI likme (31,07%) ietver pensiju, maternitātes (paternitātes), slimības, vecāku, veselības un invaliditātes apdrošināšanu.

Līdz ar to, ja 2. grupas invaliditātes pensijas saņēmējs veic pašnodarbinātā VSAOI 10% apmērā no saviem ienākumiem, kas nepārsniedz minimālo algu, tiesības uz invaliditātes pensijas pārrēķinu nav, jo persona ir apdrošināta tikai vecuma pensijai.

Taču, ja pašnodarbinātais VSAOI veic vispārējā režīmā, t. i., 31,07% no saviem ienākumiem, kas nav mazāki par minimālo algu, invaliditātes pensiju, pamatojoties uz pensijas saņēmēja pieprasījumu, var pārrēķināt, bet ne biežāk kā reizi gadā.

Ja persona saistībā ar viņai noteikto invaliditāti saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes gadījumā, nevis invaliditātes pensiju, to nevar pārrēķināt.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas