E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28931
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai sociālajam pedagogam nepieciešama atsevišķa telpa pārrunām ar bērniem un vecākiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2023
Evita

Labdien! Agrāk kaut kur lasīju, taču vairs nevaru atrast informāciju. Esmu sociālais pedagogs. Vai sociālajam pedagogam nav jābūt atsevišķai telpai, lai varētu ievērot konfidencialitāti, brīvi sarunājoties ar bērnu vai viņa vecākiem?

A
atbild:
20. martā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ārējie normatīvie akti nenosaka nepieciešamību nodrošināt sociālo darbinieku ar atsevišķu kabinetu vai izolētu darba telpu pārrunām ar izglītojamiem vai izglītojamo vecākiem. Tas nav noteikts arī Sociālā darbinieka profesijas standartā (saskaņots Profesionālās izglītības un nodarbinātības trīspusējās sadarbības apakšpadomes 2020. gada 14. oktobra sēdē). Taču vērts pievērst uzmanību tam, ka Vispārējās izglītības satura centra profesijas standartu datubāzē pieejamajā profesijas standartā “Sociālais pedagogs” (apstiprināts ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2003. gada 8. septembra rīkojumu Nr. 424) profesijai ir noteikti arī īpašie faktori, kas raksturo darba vidi, t. sk. minēts: “Organizatoriskie faktori – katram sociālajam pedagogam ir jābūt atsevišķai darba telpai ar iespējām nodrošināt dokumentācijas konfidencialitāti un datu apstrādi, kā arī veikt konsultatīvo darbu. Ir jābūt pieejamām komunikācijas tehnoloģijām (tālrunis, fakss, e-pasts, dators).”

Sociālajam pedagogam ir jāievēro pedagoga profesionālās ētikas principi. Būtisks sociālā pedagoga darba princips ir konfidencialitātes prasību ievērošana. Sociālais pedagogs ir pilnībā atbildīgs par tās informācijas konfidencialitāti, kas skar izglītojamo personību, tās attīstību, sociālo vidi, it īpaši izglītojamā ģimenes vidi, kā arī jebkuras pārrunās ar izglītojamo vecākiem iegūtās informācijas konfidencialitāti. Konfidencialitāte attiecas gan uz mutisko, gan dokumentēto informāciju. Nav iespējams, ka praktiski varētu ievērot konfidencialitāti, ja telpa, kurā sociālais pedagogs veic savu darbu, tostarp pārrunas ar izglītojamiem vai viņu vecākiem, šo dialogu laikā būtu pieejama citām personām. Tāpat jānodrošina, lai sociālā pedagoga dokumentācija nebūtu pieejama trešajām personām. Līdz ar to sociālajam pedagogam nepieciešams atsevišķs darba kabinets vai vismaz (minimālais nosacījums) atsevišķa telpa pārrunu laikā un droša, citām personām nepieejama vieta dokumentu glabāšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas