E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28902
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
3
3

Sākumskolas vizuālās mākslas skolotājam nepieciešamā izglītība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2023
Rēzija

Kāda turpmākā izglītība ir nepieciešama, lai mācītu vizuālo mākslu sākumskolas skolēniem, ja esmu pabeigusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu, bet neesmu apguvusi pedagoģisko izglītību?

A
atbild:
16. martā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Prasības pedagogiem nepieciešamajai izglītībai nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”. Noteikumu 2. punktā ir noteiktas prasības vispārējās izglītības pedagogam nepieciešamajai izglītībai, kas attiecas arī uz sākumskolas pedagogam, tostarp vizuālās mākslas pedagogam, nepieciešamo izglītību. Par vispārējās izglītības pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kurai ir:

  • augstākā pedagoģiskā izglītība un atbilstoša mācību priekšmeta skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā pedagoģiskā vai augstākā izglītība un sākumskolas vai sākumizglītības skolotāja vai pamatizglītības skolotāja kvalifikācija;
  • augstākā izglītība mācību priekšmetam atbilstošā zinātnes nozarē un skolotāja kvalifikācija vai apgūta profesionālās kompetences pilnveides programma, vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā.

Tātad, izvēloties turpmākās izglītības ceļu, jūs varat apsvērt katru no iepriekš minētajiem variantiem. Jebkurā gadījumā jums ir nepieciešama augstākā pedagoģiskā izglītība vai augstākā izglītība vizuālajā mākslā un vizuālās mākslas skolotājam nepieciešamā kvalifikācija.

Izglītības likuma 48. pants nosaka, ka par pedagogu var strādāt persona, kura ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām. Līdz ar to, uzsākot un turpinot atbilstošās studijas, būsiet tiesīga arī uzsākt darbu skolā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas