E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28871
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Bērna kopšanas atvaļinājuma periodu darbinieks norāda iesniegumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2023
Rute

Sveiki! Esmu BKA kopš 20.02.2023. Kad pēc jaunajiem likumiem man jāatgriežas atpakaļ darbā? Bērns piedzima šogad.

A
atbild:
16. martā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likumā nav mainīts bērna kopšanas atvaļinājuma regulējums. Tas nozīmē, ka darbā pēc BKA izmantošanas jums ir jāatgriežas pēc jūsu iesniegumā par BKA piešķiršanu norādītā termiņa iztecēšanas. Informācija, uz kādu laiku jums ir piešķirts BKA, ir jājautā darba devējam.

Kad tuvosies BKA noslēgums, dažus mēnešus iepriekš ieteicams sazināties ar darba devēju par precīzu atgriešanās darbā datumu.

Izmaiņas normatīvajā regulējumā no 2023. gada attiecas uz vecāku pabalsta perioda ilgumu – kopējais vecāku pabalsta periods ir palielināts par vienu mēnesi, proti, tie ir 19 mēneši (iepriekš bija maksimāli 18 mēneši) vai 13 mēneši (iepriekš bija 12 mēneši). Ar grozījumiem likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” Latvijas pašreizējā regulējumā ir iekļauta Eiropas direktīvas prasība – noteikt divus mēnešus otram vecākam nenododamo pabalsta daļu. Tādējādi kopējo vecāku pabalsta periodu turpmāk veidos vecāku pabalsta pamatdaļa un vecāku pabalsta nenododamās daļas. Nenododamā daļa katram vecākam būs divi mēneši.

Izvēloties kopējo vecāku pabalsta saņemšanas periodu 19 mēnešus, tā apmērs būs 43,75% no pabalsta pieprasītāja vidējās iemaksu algas. Pamatdaļa šajā periodā būs 15 mēneši. Pamatdaļa ir jāizmanto līdz bērna pusotra gada vecumam. Pamatdaļas 15 mēnešu periodā iekļauts arī maternitātes pabalsta (dzemdību atvaļinājuma) periods.

Izvēloties kopējo vecāku pabalsta saņemšanas periodu 13 mēnešus, tā apmērs būs 60% no pabalsta pieprasītāja vidējās iemaksu algas. Pamatdaļa šajā periodā būs 9 mēneši. Pamatdaļa jāizmanto līdz bērna viena gada vecumam. Pamatdaļas 9 mēnešu periodā ietilpst arī maternitātes pabalsta (dzemdību atvaļinājuma) periods.

Savukārt divu mēnešu nenododamo daļu katrs vecāks varēs izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam.

Tas nozīmē, ka jaunajā regulējumā kopējais apmaksātais bērna kopšanas atvaļinājums ir par vienu mēnesi ilgāks, nekā tas bija līdz 2023. gadam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas