E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28866
Lasīšanai: 4 minūtes

Kur var iegūt informāciju par izmantotajiem BKA periodiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2023
Ieva Leja

Kā aprēķina atlikušās bērna kopšanas atvaļinājuma dienas?
Vēlētos izmantot iespēju izmantot BKA par bērnu, kuram vēl nav 8 gadi. Līdz šim esmu izmantojusi 489 dienas: apmēram pusotru gadu vienā reizē, tad piecas dienas, tad dažas reizes pa vienai dienai. Šajā laikā esmu mainījusi darbu, un grāmatvedībai nav informācijas par maniem iepriekš izmantotajiem BKA.
Likumā teikts, ka BKA ilgums ir pusotrs gads. Cik dienu ir pusotrā gadā? Ja atvaļinājumu izmanto vienā reizē, tad definīcija ir saprotama. Kā ir, ja BKA izmanto pa dienām vai nedēļām? Vai minimālais ilgums (viena nedēļa) attiecas uz BKA, kas sākušies pēc 2023. gada 1. janvāra, vai arī uz BKA par agrāk dzimušajiem bērniem?

A
atbild:
16. martā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta otro daļu bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu. Tādējādi BKA nevar tikt izmantots pa dienām.

Iesniegumā darbinieks parasti norāda izvēlētā BKA ilgumu, sākuma datumu. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.2. apakšpunktu darba devējs (tai skaitā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs) katru darba ņēmēju reģistrē Valsts ieņēmumu dienestā, iesniedzot ziņas par darba ņēmējiem, kuri ir mainījuši vai zaudējuši likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto darba ņēmēja statusu, tai skaitā par darba ņēmējiem, kuriem ir piešķirts vai beidzies bērna kopšanas atvaļinājums.

Darbinieka tiesības izmantot neizmantoto bērna kopšanas atvaļinājuma daļu par bērnu, kurš nav sasniedzis astoņu gadu vecumu, nezūd, ja darbinieks izbeidz un uzsāk citas darba tiesiskās attiecības. Tādējādi tas, cik ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu esat izmantojusi un cik ilgu periodu jums vēl ir tiesības izmantot, jāvērtē atbilstoši faktiski izmantotajiem bērna kopšanas atvaļinājumu periodiem pie iepriekšējā darba devēja.

Līdz ar to, lai iegūtu informāciju par iepriekš piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu periodiem, jums ir tiesības vērsties Valsts ieņēmumu dienestā.

Termiņu aprēķināšanu vispārēji regulē Darba likuma 16. pants:

“Termiņš sākas datumā vai tā notikuma iestāšanās dienā, kas nosaka šā termiņa sākumu.

Termiņš, kas skaitāms gados, izbeidzas termiņa pēdējā gada attiecīgajā mēnesī un datumā.

Termiņš, kas skaitāms mēnešos, izbeidzas termiņa pēdējā mēneša attiecīgajā datumā. Ja mēnešos skaitāms termiņš beidzas tādā mēnesī, kuram nav attiecīgā datuma, termiņš izbeidzas šā mēneša pēdējā dienā.

Termiņš, kas skaitāms nedēļās, izbeidzas termiņa pēdējās nedēļas attiecīgajā dienā.

Ja termiņš izbeidzas nedēļas atpūtas dienā vai svētku dienā, par termiņa pēdējo dienu atzīstama nākamā darbdiena.

Termiņš, kas noteikts līdz konkrētam datumam, izbeidzas šajā datumā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas