E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28747
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Bērnu skaits pirmsskolas grupā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. februārī, 2023
Sandra

Labdien! Esmu PII pedagogs. Ja pedagogs grupiņā ir viens (bez pedagoga palīga), cik bērnu var būt uz vienu pieaugušo?

A
atbild:
16. martā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ārējie normatīvie akti nenosaka bērnu skaitu pirmsskolas izglītības iestādes (PII) grupā (izņemot speciālās pirmsskolas iestādes un speciālās pirmsskolas izglītības grupas). Līdz ar to netiek noteikts arī bērnu skaits uz vienu pirmsskolas pedagogu, kā arī bērnu skaits uz vienu pirmsskolas pedagogu kopā ar pedagoga palīgu. Tas nenozīmē, ka bērnu skaitu PII grupās nebūtu tiesīgas noteikt pašvaldības, un daudzas pašvaldības to arī dara.

Ārējie normatīvie akti nosaka, ka, uzņemot bērnus, PII (un arī tās dibinātājam) ir jāievēro higiēnas prasības, kā arī jāizvērtē iespējas kvalitatīvi īstenot pirmsskolas izglītības programmu.

Pirmsskolas izglītības iestādēm saistošas higiēnas prasības noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu”. Noteikumu 19. punkts nosaka minimālo telpu platību vienam bērnam. Uz katru bērnu, kas jaunāks par trim gadiem, nepieciešami 2,5 m2 grupas telpas un 1,8 m2 guļamtelpas, savukārt uz katru bērnu, kas vecāks par trim gadiem, – 3,0 m2 grupas telpas, 2,0 m2 guļamtelpas. Ja guļamtelpa apvienota ar grupas telpu, tad platību grupas telpā vienam bērnam aprēķina, atskaitot no telpas kopējās platības gultu aizņemto platību saliktā veidā. Jaukta vecuma bērnu grupām platību nosaka atbilstoši vecākajai bērnu grupai. Minētajos MK noteikumos ir arī citas higiēnas prasības, kas jāievēro pirmsskolas izglītības iestāžu dibinātājiem, nosakot bērnu daudzumu, kas uzņemams grupiņās.

Savukārt prasības pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem”. Noteikumu 11. punktā, piemēram, ir noteikts, ka galvenā mācību organizācijas forma pirmsskolā ir rotaļnodarbība, kas tiek īstenota visas dienas garumā. Tādējādi pirmsskolas grupas optimāls piepildījums ir būtisks priekšnoteikums pirmsskolas izglītības programmas praktiskai un kvalitatīvai īstenošanai. Turklāt pirmsskolas pedagogam vienam pašam bez pedagoga palīga to praktiski nav iespējams veikt. Jāņem vērā arī tas, ka bērnus nedrīkst atstāt bez pieaugušā uzraudzības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas