E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28726
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā pieprasīt izdevumus par juridisko palīdzību administratīvajā procesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2023
Jeļena

Kā es varu atgūt izdevumus par advokāta pakalpojumiem administratīvajā procesā? Process jau notiek. Atmaksas pieteikumu nesūtīju. Vai es varu atgūt šos izdevumus pēc procesa? Kam jānosūta pieteikums?

A
atbild:
21. februārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Augstākā tiesa ir atzinusi –, ja personai ar prettiesisku iestādes rīcību vai lēmumu ir nodarīts kaitējums vai zaudējumi, tai ir tiesības prasīt atbilstīgu atlīdzinājumu. Secīgi, gan vēršoties iestādē ar prasījumu par atlīdzinājuma piešķiršanu, gan pārsūdzot iestādes atteikumu piešķirt atlīdzinājumu, personai var būt nepieciešams saņemt juridisko palīdzību, lai nodrošinātu savas tiesības saņemt sev pienākošos atlīdzinājumu par radīto kaitējumu vai zaudējumiem. Ja juridiskā palīdzība tiek saņemta minētajam mērķim, līdzekļi par šādu juridisko palīdzību būtībā tiek tērēti, lai persona panāktu, ka ar atlīdzinājumu tiktu novērstas (kompensētas) tai ar iestādes prettiesisko rīcību (lēmumu) radītās sekas. Tādēļ šādi izdevumi ir vērtējami kā tādi mantiskie zaudējumi, kas personai ir radušies saistībā ar iestādes prettiesisko rīcību vai lēmumu, kura dēļ persona prasa atlīdzinājumu, kaut arī šādi izdevumi faktiski rodas vēlāk (skatīt: Senāta Administratīvo lietu departamenta 2019. gada 29. oktobra spriedumu lietā Nr. A420352016 (SKA-461/2019)).

Savukārt Administratīvā procesa likuma 93. panta trešā daļa noteic –, ja atlīdzinājums nav prasīts vienlaicīgi ar administratīvā akta vai faktiskās rīcības apstrīdēšanu vai pārsūdzēšanu, iesniegumu par atlīdzinājumu var iesniegt iestādei, kas nodarījusi zaudējumus vai kaitējumu. Atlīdzinājumu iestādei var prasīt, ja ir pabeigta attiecīgās administratīvās lietas izskatīšana pēc būtības (ir stājies spēkā augstākas iestādes lēmums, un tas nav pārsūdzēts, ir stājies spēkā tiesas spriedums, vai tiesvedība lietā ir izbeigta, pamatojoties uz šā likuma 282. panta 7. punktu).

Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma 16. pants noteic, ka iesniegumā par zaudējuma atlīdzinājumu norāda:

  • tās iestādes nosaukumu, kurai iesniegts iesniegums;
  • iesniedzēja vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzīvesvietu, bet juridiskajai personai – nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi;
  • prasījumu;
  • faktus, kas, pēc iesniedzēja domām, pamato tiesības uz zaudējuma atlīdzinājumu;
  • bankas kontu, uz kuru zaudējuma atlīdzinājums pārskaitāms.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas