E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28719
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kāpēc par māju nav jāmaksā NĪN

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2023
Andris

Labvakar! Kādā bagātā Pierīgas novadā ir paliels zemesgabals, uz kura atrodas veca, neliela dzīvojamā māja. Par šo zemi un māju pašvaldība sūta nekustamā īpašuma nodokļa paziņojumu. Taču jau gadus 15 oficiāli ir izsniegta būvatļauja, apstiprināts būvprojekts jaunas mājas celtniecībai. Māja ir praktiski gatava, tikai jānodod ekspluatācijā. Tomēr NĪN paziņojumā par šo ēku nekas nav minēts, tā it kā neeksistē. Kā tas ir iespējams, ka ir uzcelta 150 m2 ēka, bet pašvaldība par to NĪN neiekasē? Tā kā tā ir Pierīgas zeme un ēkas, tad īpašniekam, protams, labi, nav daudz jāmaksā. Bet principā –, kā var rasties šāda situācija? Paldies par atbildi!

A
atbild:
23. februārī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Šāda situācija ir izveidojusies, jo normatīvie akti līdz šim neparedzēja nekādu termiņu, cik ilgā laika periodā no būvatļaujas saņemšanas ēka ir jānodod ekspluatācijā.

Taču pašlaik šis jautājums ir atrisināts, pieņemot grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 500 “Vispārējie būvnoteikumi”. Šo noteikumu 80.2. punkts paredz, ka maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums līdz būves nodošanai ekspluatācijā pārējām būvēm ir astoņi gadi.

Tāpat norādu, ka līdz 2022. gada 1. oktobrim ekspluatācijā bija jānodod būves, kuru būvniecība sākta un būvatļauja tika saņemta pirms 2014. gada 1. oktobra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas