E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28688
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ceļa servitūta izlietošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2023
Jānis

Šķīdonis uz grants ceļiem iestājas pavasarī un rudenī, kā arī mainīgos laikapstākļos, kad uz ceļiem nonāk liels ūdens daudzums. Ceļa pamatnei pārmitrinoties, grants seguma ceļu nestspēja būtiski samazinās. Lai novērstu šo ceļu sabrukumu, uz daudziem valsts, vietējiem un dažiem reģionālajiem autoceļiem tiek ieviesti pagaidu satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam. Kā ir ar ierobežojumiem uz servitūta ceļiem? Kas ir tiesīgs noteikt ierobežojumus? Ja valdošā īpašuma saimnieks vēlas pa servitūta ceļu izvest kokmateriālus neatbilstošos laikapstākļos, tādējādi bojājot ceļu, ko darīt kalpojošā īpašuma saimniekam?

A
atbild:
21. februārī, 2023

Servitūts ir lietu tiesība, kas apgrūtina lietu par labu kādam citam nekustamajam īpašumam. Civillikuma 1160. pants noteic, ka, nodibinot ceļa servitūtu, tajā ietilpstošās tiesības var dažādi aprobežot. Tas nozīmē, ka, nodibinot ceļa servitūtu, jau sākotnēji var paredzēt transportlīdzekļu maksimālās masas vai slogojuma uz asīm ierobežojumus. 

Ja servitūta izlietošanai nepieciešams uzturēt kalpojošo lietu, tas būs jādara servitūta izlietotājam.

Tas nozīmē –, ja ceļa servitūta izlietošanas procesā tas tiks bojāts, tad atjaunošanas izmaksas gulstas uz servitūta izlietotāju (nevis kalpojošā zemesgabala īpašnieku).

Servitūts parasti tiek nodibināts ar līgumu, pusēm par to vienojoties, vai prasības kārtībā tiesā, ja vienošanos nav iespējams panākt. Tātad, ja ceļa servitūts ir nodibināts, neparedzot transportlīdzekļu kustības ierobežojošos faktorus, to ir iespējams risināt līgumiski (pusēm savstarpēji vienojoties) vai tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas