E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28600
Lasīšanai: 3 minūtes
2
5
2
5

Kā tiek sadalīts mantojums, ja testamentā visu novēlēja vienai mazmeitai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2023
Jānis

Labdien! Mana mamma pirms nāves uzrakstīja testamentu un visu savu kustamo un nekustamo mantu novēlēja manai meitai – savai mazmeitai –, kurai ir 10 gadi. Vēl pirms nāves mamma paspēja arī stāties laulībā. Pirms laulībām viņa nopirka dzīvokli. Vai mana meita būs dzīvokļa vienīgā īpašniece? Vai kādas daļas no tā pienākas arī mammas vīram, kā arī man un manai māsai kā mammas tuvākajiem radiniekiem? Zvērināts notārs testamentu ir nolasījis.

A
atbild:
17. martā, 2023

Testamentārās mantošanas gadījumā zvērināts notārs, nolasot testamentu klātesošajiem mantiniekiem, dara tiem zināmu aizgājēja pēdējo gribu. Tā kā jūsu meita ir nepilngadīga, tad jums pie notāra ir jāizsaka griba pieņemt mantojumu un jāuzņemas mantojuma dalīšanas pienākums viņas vietā. Proti, jums ir jāsadala neatņemamās daļas tiesīgajiem (kas būs pieteikušies pie notāra) viņu mantojuma daļas (atbilstoši Civillikuma 420., 422., 423., 690. pantā noteiktajam).

Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie.

Neatņemamās daļas tiesīgajam ir jāpiesaka sava tiesība uz neatņemamo daļu pie notāra līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam. Ja līdz šā termiņa notecējumam viņš savu tiesību nepiesaka, tad atzīstams, ka viņš no tās atteicies.

Ja neatņemamās daļas tiesīgais atkrīt, tad viņa neatņemamā daļa uz citiem neatņemamās daļas tiesīgajiem nepāriet.

Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā (atbilstoši Civillikuma 424., 425. pantā noteiktajam). Piemēram, ja visa mantojuma masa ir 1 un ja ir viens testamentārais mantinieks, un ja ir trīs neatņemamās daļas tiesīgie, tad pēc likuma katram pienākas puse no tā, ko viņi mantotu pēc likuma. Ja pēc likuma katrs mantotu ¼ no mantojuma, tad neatņemamā daļa veido tikai 1/8 daļu no kopējās mantojuma masas.

Savukārt laulāto mantiskajās attiecībās izdala to kopējo un atsevišķo mantu. Atsevišķā manta ir tā manta, ko laulātie ir ieguvuši pirms laulībām vai arī laulības laikā, bet ir noteikuši par savu atsevišķo mantu. Tā ir noteikts Civillikuma 91. pantā.

Tā kā jūsu māte dzīvokli iegādājās pirms laulībām, tad dzīvoklis ir viņas atsevišķā manta, un pārdzīvojušais laulātais nav tiesīgs uz to pretendēt (atbilstoši Civillikuma 89. pantā noteiktajam). Strīdi par mantojuma sadali tiek risināti tiesā civiltiesiskajā kārtībā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas