E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28597
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pilnvarojums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2023
lucy

Sveiki! Vecmāmiņai ir pilnvara uz nekustamo īpašumu, tā ir atstāta no radinieka. Viņa pēc savas nāves vēlas to atstāt man. Kas jādara, lai to paveiktu saskaņā ar likumu? Vai ir jāraksta dāvinājums, testaments vai cita pilnvara? Vai to var izdarīt attālināti, jo vecmāmiņai ir 87 gadi un veselības problēmas? Paldies!

A
atbild:
13. februārī, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 2289. pantu ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu.

Pilnvarniekam var uzdot ne vien vest atsevišķas un noteiktas lietas – ar speciālpilnvaru –, bet arī pārzināt visas pilnvarotāja lietas – ar universālpilnvaru –, kā arī tikai zināmas šķiras lietas – ar ģenerālpilnvaru (2291. pants).

Tādējādi pilnvarojums nedod īpašumtiesības attiecībā uz kādu nekustamo īpašumu. Pilnvarojums (ņemot vērā pilnvarojuma apjomu un robežas) dod pilnvarniekam rīcības tiesības attiecībā uz pilnvarojuma objektu.

Pilnvarojums izbeidzas ar vienas vai otras puses nāvi (Civillikuma 2312. panta 5. punkts).

Attiecīgi, lai jūs varētu mantot nekustamo īpašumu, jūsu vecaimātei tas ir jāiegūst īpašumā, pēc kā var noregulēt mantošanas kārtību (slēgt mantojuma līgumu vai novēlēt īpašumu ar testamentu) vai slēgt dāvinājuma līgumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas