E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28573
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Mantojuma neatņemamās daļas noteikšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2023
Laila

Vai, aprēķinot neatņemamo daļu, tiks ieskaitīts tas, kas dzīves laikā atstāts saskaņā ar uztura un dāvinājuma līgumiem? Mans tēvs sadalīja visu savu mantu. Esam trīs meitas, laulātās viņam nebija. Man ir atstāts testaments par vienu nekustamo īpašumu. Vienai no manām māsām atbilstoši uztura līgumam tēvs savas dzīves laikā pārrakstīja citu nekustamo īpašumu, kura vērtība ir mazāka. Otrai māsai dāvinājumā tēvs īsi pirms nāves pārrakstīja vairākus transportlīdzekļus. Ja māsas piesakās uz neatņemamo daļu, vai tajā tiks ieskaitīts arī iepriekš iegūtais?

A
atbild:
07. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 422. panta pirmajā daļā ir paredzēts, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu ar to ierobežojumu, ka viņa neatraidāmiem mantiniekiem tiek atstātas viņu neatņemamās daļas. Civillikuma 423. panta pirmajā daļā paredzēti mantojuma atstājēja neatņemamās daļas tiesīgie.

Neatņemamās daļas tiesīgajam jāpiesaka savas tiesības uz mantojumu līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam (uzaicinājumu publicē notārs, norādot, līdz kuram termiņam uz mantojumu var pieteikties pretendenti un kreditori), pretējā gadījumā tiek atzīts, ka viņš no tām atteicies.

No Civillikuma 425. panta izriet un to apliecina arī Civillikuma 788. pants, ka neatņemamās daļas tiesīgais drīkst pretendēt tikai uz sev pienākošās daļas vērtību. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šī daļa tiek noteikta pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā. Neatņemamā daļa tiek aprēķināta no testatora mantas, atskaitot visus viņa parādus.

Neatņemamajā daļā ieskaita gan to, ko testators atstājis mantiniekam kā mantojumu vai legātu, kā arī to, kas saņemts testatora dzīves laikā, ja uz saņemto attiecas pievienojuma pienākums (757. un turpmākie panti).

Pārdzīvojušam laulātam un visiem lejupējiem, kas uz kāda pamata vēlas mantot no mirušā laulātā vai no kopējā augšupējā, viss, ko viņi dabūjuši no mantojuma atstājēja, tam dzīvam esot, pirms mantojuma masas dalīšanas jāpievieno tai vai arī jāieskaita savās mantojuma daļās.

Atbilstoši Civillikuma 761. pantam  lejupējiem viss, ko viņi iepriekš saņēmuši, jāpievieno ne tikai vienam otra labā, bet arī par labu tam no vecākiem, kurš otru pārdzīvojis un kopīgi ar viņiem manto.

Saskaņā ar Civillikuma 764. pantu pievienojamo priekšmetu vērtība nosakāma pēc stāvokļa, kādā tie atradušies saņemšanas laikā, un pēc tā laika cenām.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas