E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28571
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Par vecāku atrašanos pirmsskolas grupiņas telpās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2023
Irina

Labdien! Vai ir likumīgi, ka vecākiem ir liegts ieiet bērnudārza grupiņas telpās, lai bērnu pārģērbtu un atvadītos? Paldies!

A
atbild:
10. februārī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Pirmsskolas izglītības iestāde ir tiesīga noteikt vecākiem un citām personām saistošu uzturēšanās kārtību pirmsskolas izglītības iestādē (PII). Ja PII iekšējos normatīvajos aktos, tostarp iekšējās kārtības noteikumos vai izglītojamo vecākiem un citām personām saistošā uzturēšanās kārtībā izglītības iestādē, ir noteikts, ka vecākiem ir liegts ieiet pirmsskolas grupiņas telpās, tad šāds liegums ir tiesisks.

Papildus informēju, ka MK noteikumu Nr. 1338 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” 3.10. punktā bija noteikts, ka izglītības iestādes vadītāja kompetencē ir noteikt izglītojamo vecākiem un citām personām saistošu uzturēšanās kārtību izglītības iestādē, turklāt šai kārtībai jābūt pieejamai izglītojamo vecākiem un citām personām. Minētie noteikumi zaudēja spēku 2022. gada 14. novembrī līdz ar grozījumiem Izglītības likumā, bet tajos noteiktais regulējums nav zaudējis aktualitāti.

Tāpat informējams, ka līdz Covid-19 pandēmijai vecāki parasti varēja atvest bērnu uz pirmsskolas grupiņu, tur viņu pārģērbt, bet pandēmijas laikā pieaugušais bērnu varēja tikai atvest līdz ieejai grupā un nodot audzinātājas vai auklītes rokās, kura tālāk mazuļus pārģērbj. Tikai tajās iestādēs, kurās garderobe neatrodas grupas telpās, vecākiem tika atļauts pašiem pārģērbt bērnu un aizvest līdz grupas telpas durvīm. Iespējams, šāds regulējums PII ir saglabāts arī pašlaik. Tāpat, iespējams, tas nav atcelts saistībā ar gripas vai citu infekciju izplatību.

Izglītības likuma 57. panta 7. punktā ir noteikts, ka vecākiem ir tiesības iepazīties ar izglītības iestādes iekšējiem normatīvajiem aktiem, tai skaitā iekšējās kārtības noteikumiem, un pieprasīt tos ievērot, sadarbojoties ar izglītības iestādi, pedagogiem un citām izglītības procesa īstenošanā iesaistītajām personām, kā arī uzturoties izglītības iestādes teritorijā un piedaloties izglītības iestādes organizētajos pasākumos. Tādēļ iesaku Jums iepazīties ar PII iekšējos normatīvajos aktos noteikto, lai pārliecinātos, ka tajos ir noteikts liegums vecākiem ieiet pirmsskolas grupiņas telpās. Tāpat iesaku visus neskaidros jautājumus, kas saistīti ar vecāku uzturēšanos PII, pārrunāt ar PII administrāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas