E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28537
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Vai pārrēķinās nekustamā īpašuma nodokli, ja deklarēsies gada laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2023
Leila

Lai dzīvokļa īpašumam tiktu piemērota samazinātā NĪN likme (0,2%–0,6% apmērā), tajā uz taksācijas gada 1. janvāri plkst. 0.00 jābūt deklarētai vismaz vienai personai. Pārējos gadījumos tiek piemērota NĪN likme 1,5% apmērā no objekta kadastrālās vērtības. Ja es aizmirsu deklarēties un, zinot, ka minētie saistošie noteikumi neparedz veikt NĪN pārrēķinu taksācijas gada laikā, mainoties deklarēto personu skaitam, vai es varu prasīt pārrēķinu un nodokļa atmaksu nākamajā gadā? Vai arī tie pāris simti ir jāuztver kā sods par neuzmanību?

A
atbild:
06. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības savos saistošajos noteikumos nosaka, kādos gadījumos piemēro mazāku nekustamā īpašuma nodokļa likmi, tostarp saistībā ar deklarētajām personām konkrētajā īpašumā. Jā, atskaites datums ir taksācijas gada 1. janvāris plkst. 0.00. Pašvaldības šādu kritēriju nosaka jau vairākus gadus, tas neparedz nodokļa pārrēķinu, jo mērķis ir motivēt iedzīvotājus deklarēties pašvaldībā. Tādējādi pašvaldība saņem arī iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteikts: “Nekustamā īpašuma nodokli aprēķina no nekustamā īpašuma nodokļa objekta kadastrālās vērtības pēc stāvokļa taksācijas gada 1. janvārī.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas