E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28458
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Automašīnas novietošana stāvēšanai daudzdzīvokļu mājas pagalmā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2023
Pēteris

Labdien! Manā īpašumā ir garāža, kas atrodas dzīvojamo māju iekšpagalmā. Kaimiņi regulāri novieto savu auto tā, ka tas liedz iebraukšanu un izbraukšanu no mana nekustamā īpašuma. Ir veiktas preventīvas sarunas, un policijas darbinieki ir ne reizi vien vadījuši pārrunas, taču kaimiņi turpina to ignorēt un liek auto kā pagadās. Garāžas piebrauktuve ir sakopta, un ir uzliktas informatīvas zīmes “auto pret vārtiem nenovietot”. Šajā situācijā parasti ir iesaistītas četras automašīnas, no kurām pirmās divas netiek novietotas pietiekami tuvu ēkas sienām, un pārējās divas automašīnas atliek novietot, bloķējot piekļuvi garāžai. Kādas ir manas iespējas likumiskā ceļā risināt šo situāciju? Par kādu likuma pantu pārkāpumiem var sodīt četru automašīnu īpašniekus? Paldies!

A
atbild:
24. janvārī, 2023
Sandis Zellis
jurists

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1. pantu ceļu satiksme ir attiecības, kas rodas, pārvietojoties pa ceļiem ar transportlīdzekļiem vai bez tiem, savukārt ceļš ir jebkura satiksmei izbūvēta teritorija (autoceļš, iela, prospekts, šķērsiela un tamlīdzīgas teritorijas visā platumā, ieskaitot brauktuvi, ietves, nomales, sadalošās joslas un saliņas). Ceļa kompleksā ietilpst ceļš, mākslīgās būves (tilti, satiksmes pārvadi, tuneļi, caurtekas, ūdens novadīšanas ietaises, atbalsta sienas un citas būves), ceļu inženierbūves (pasažieru sabiedrisko transportlīdzekļu pieturvietas un paviljoni, bremzēšanas un paātrinājuma joslas, transportlīdzekļu stāvvietas, atpūtas laukumi, velosipēdu ceļi un ietves, ceļu sakaru un apgaismojuma līnijas, elektrotransporta kontakttīkli un citas inženierbūves), satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi (ceļa zīmes, luksofori, signālstabiņi, aizsargbarjeras, gājēju barjeras, vertikālie un horizontālie ceļa apzīmējumi un citi tehniskie līdzekļi). Ievērojot minēto, ceļu satiksme ir iespējama arī daudzdzīvokļu namu pagalmos un privātajās teritorijās, tādēļ attiecībā uz šādām situācijām ir piemērojami Ceļu satiksmes noteikumi.

Jūsu izklāstītajā situācijā pirmšķietami piemērojamas Ceļu satiksmes noteikumu prasības dzīvojamā zonā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 144. pantu šajā nodaļā (“Ceļu satiksme dzīvojamās zonās”) minētās prasības attiecas arī uz daudzdzīvokļu namu pagalmiem.

Minēto noteikumu 141. pants noteic, ka transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transport­līdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu.

Tādējādi ir objektīvi jāizvērtē, vai transportlīdzekļa novietošana traucē citu ceļu satiksmes dalībnieku pārvietošanos vai tikai rada neērtības. No tā ir atkarīgs, vai transportlīdzekļa īpašnieks ir pārkāpis Ceļu satiksmes noteikumu prasības. To izvērtēt ir tiesīga vienīgi Valsts policija vai attiecīgās pašvaldības policija.

Papildus norādāms, ka, dzīvojot daudzdzīvokļu namā un mijiedarbībā ar citiem dzīvokļu īpašniekiem, ir jārēķinās ar vairākuma vēlmēm un interesēm. Dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja savstarpēji atrisināt jautājumu par transportlīdzekļu novietošanu stāvēšanai, nosakot zemes lietošanas kārtību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas