E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28429
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādu piedziņa no personas ar garīga rakstura traucējumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2023
Zane

Labdien! Kā tas ir iespējams, ka no personas, kurai ir garīga rakstura traucējumi, tiek piedzītas parādsaistības? No tāda, kas it kā esot garīgi ļoti nepilnvērtīgs. Kā kaut kas šāds Latvijā ir iespējams?

A
atbild:
28. martā, 2023

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 560. panta pirmās daļas 2. punktu tiesu izpildītājam ir pienākums apturēt izpildes lietvedību, ja parādniekam ar tiesas spriedumu ierobežota rīcībspēja tādā apjomā, kādā notiek izpildes lietvedība.

Pārējos gadījumos tiesu izpildītājs veic piedziņu vispārējā kārtībā. Šāda kārtība ir spēkā no 2013. gada 1. janvāra. Iepriekš katrs gadījums, kad parādnieks tika atzīts par rīcībnespējīgu, bija pamats izpildu lietvedības apturēšanai. Šīs izmaiņas saistītas ar atbilstošiem grozījumiem Civillikumā un citos Civilprocesa likuma pantos, ar kuriem būtiski mainīts personu rīcībspējas ierobežošanas apjoms un kārtība, ieviešot principu, saskaņā ar kuru personas rīcībspēja nav ierobežojama vairāk, kā tas nepieciešams pašas personas tiesību aizsardzībai, savukārt ierobežojumi nosakāmi tādā veidā un apjomā, kādā tie būtu visvairāk labvēlīgi un vajadzīgi pašai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas