E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28412
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Ja nav iespējams mantojuma pieņemšanas termiņā iesniegt dokumentus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. janvārī, 2023
Vitalijs

Esmu vienīgais mantinieks. Ir atvērta mantojuma lieta pie notāra ar termiņu 12 mēneši, kas drīz beigsies. Taču nevaru paspēt savākt dokumentus, jo tie atrodas Krievijā. Vai var tikt pagarināts dokumentu sagatavošanas laiks?

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 102. punktu, tiklīdz kāds no mantiniekiem pieprasa mantojuma apliecības izsniegšanu, mantojuma tiesībās apstiprina mantiniekus, kuri noteiktajā termiņā un kārtībā izteikuši gribu pieņemt mantojumu un pierādījuši savas mantojuma tiesības. Mantinieki, kuri nav pierādījuši savas mantojuma tiesības, netiek apstiprināti mantojuma tiesībās un netiek ņemti vērā, nosakot mantojuma daļas.

Līdz ar to jūsu situācijā svarīgs ir aspekts, ka esat vienīgais mantinieks, kurš ir pieteicies mantojumam.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 618 “Noteikumi par mantojuma reģistra un mantojuma lietu vešanu” 100. punktu pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām zvērināts notārs pēc mantinieku pieprasījuma nosaka dienu, kad tiks izsniegta mantojuma apliecība. Mantojuma apliecību izsniedz ne agrāk kā septiņas darbdienas pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām.

Tas nozīmē, ja pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām kāds cits mantinieks pieprasītu mantojuma apliecību un jūs līdz tam brīdim nebūtu pierādījis savas tiesības mantot (radniecību), tad jūs nevarētu mantot.

Savukārt, ja esat vienīgais mantinieks, un, ievērojot to, ka notārs izsniedz mantojuma apliecību pēc mantinieka pieprasījuma, tad varēs tikt apstiprinātas jūsu mantojuma tiesības, un jūs varēsiet saņemt mantojuma apliecību pēc tam, kad būsiet iesniedzis notāram nepieciešamos dokumentus, kuru saņemšana ir aizkavējusies. 

Gadījumā, ja tomēr ir citi mantinieki, kuri pēc mantojuma pieņemšanas termiņa beigām pieprasa mantojuma apliecību, un jūs neesat iesniedzis dokumentus, kas nepieciešami, lai varētu mantot, pēc tam, kad jūsu rīcībā būs attiecīgais dokuments, būs iespēja celt tiesā mantojuma prasību (skat. Civillikuma 667. un turpmākos pantus), lai pierādītu jūsu tiesības uz mantojumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas