E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28411
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Ja ir sūdzības par ārstējošo ārstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2023
Gunita

Labdien! Kur vērsties pēc palīdzības, ja 89 gadus vecs cilvēks, kurš ir guļošs, kopjams, ar neārstējamu diagnozi nevar sazvanīt ģimenes ārstu, māsiņu? Uz īsziņām arī neatbild. Ir pieteikta mājas vizīte, taču neviens nebrauc. Zāles izraksta, tikai izmantojot “WhatsApp” lietotni, pacientu pat neredzot. Ir nepieciešams nokārtot 1. grupas invaliditāti, bet ārsts neraksta savu atzinumu, aizbildinoties, ka ir daudz darba. Jau ir aizritējuši divi mēneši.

A
atbild:
15. februārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Ja pacientam ir radušās problēmas ar ārstējošo ārstu un ja tās nevar atrisināt, vēršoties ārstniecības iestādē vai pie ārstējošā ārsta, un pacientam radušās šaubas par veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti, kā arī pacientam netiek izskaidrotas tiesības saņemt valsts apmaksātu ārstēšanu vai ir šaubas par pieprasītās samaksas pamatotību, pacientam ir tiesības iesniegt iesniegumu Veselības inspekcijā.

Iesniegumu var iesniegt ne vēlāk kā divu gadu laikā no tiesību vai interešu aizskāruma dienas. Iesniegums tiek izskatīts 30 dienu laikā, sarežģītos gadījumos termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem.

Ņemot vērā iesniegumā minēto informāciju, Veselības inspekcija veic kontroli ārstniecības iestādē un/vai tiek analizēta pacienta medicīniskā dokumentācija, ārstniecības personu paskaidrojumi, kā arī tiek uzaicināts iesniedzējs vai cita persona sniegt viedokli vai argumentus. Konstatējot neatbilstības, Veselības inspekcija uzdod ārstējošajam ārstam konstatētos pārkāpumus novērst.

Ņemot vērā konstatētos pārkāpumus, Veselības inspekcija var izteikt brīdinājumu vai apturēt ārstējošā ārsta darbību bez iepriekšēja brīdinājuma, pieņemt lēmumu par administratīvā naudas soda piemērošanu, lūgt Latvijas Ārstu biedrību izvērtēt ārsta sertifikāta atbilstību, pieņem lēmumu par naudas līdzekļu atgriešanu valsts budžetā vai pacientam. Ja Veselības inspekcija saskata iespējamas noziedzīga nodarījuma pazīmes, lietas materiāli tiek pārsūtīti tiesībsargājošajām institūcijām.

Valstī ir izveidots Ārstniecības riska fonds, kurā iedzīvotājs var vērsties, lai saņemtu atlīdzību par viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu (arī morālo kaitējumu), kuru ar savu darbību vai bezdarbību nodarījušas ārstniecības personas vai radījuši apstākļi ārstniecības laikā. Vairāk informācijas var iegūt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas