E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28410
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Jānoskaidro kopīpašuma reālās sadales iespējas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2023
Ilze

Trīs māsām mantojums palicis kā kopīpašums (zeme + ēkas). Savā starpā vienojušās par zemes platībām un to, ka māja paliek vienai māsai un viņa naudiskā izteiksmē pārējām atdod viņu daļu. Kā pareizi nostiprināt konkrētus īpašumus (sadalot), un kā pareizi aprēķināt un tiesiski nostiprināt naudisko izteiksmi par māju?

A
atbild:
18. janvārī, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Māja bez zemes pastāvēt nevar, tāpēc iecerētā sadale nebūs iespējama. Māsām jāvēršas pašvaldībā, lai noskaidrotu, kāda ir minimālā zemesgabala platība, kas piekrīt mājas uzturēšanai, un vai vispār reālā sadale ir iespējama.

Saskaņā ar Civillikuma 1075. pantu reālā sadale nav vienīgais kopīpašuma veids, ir iespējama visa īpašuma atdošana vienam no kopīpašniekiem ar pienākumu pārējiem izmaksāt viņu daļas naudā, īpašuma pārdošana un naudas sadale, izloze.

Mantiniecēm vispirms jāvēršas pašvaldībā, lai noskaidrotu īpašuma reālās sadales iespēju.

Tad mantiniecēm ir jānoslēdz līgums par kopīpašuma sadali (reālā sadale vai īpašuma atdošana vienai no māsām). Lai sagatavotu līguma projektu, noteikti jāvēršas pie zvērināta notāra vai advokāta.

Īpašuma novērtēšanu ir tiesīgas veikt pašas mantinieces, tiesiskais regulējums neparedz īpašas prasības vai kārtību: būtiska ir pašu mantinieču vienošanās. Novērtēšanai var pieaicināt sertificētu īpašuma vērtētāju.

Par samaksas kārtību arī ir jāvienojas pašām mantiniecēm, tiesiskais regulējums neizvirza īpašas prasības. Samaksas kārtība tiks noteikta līgumā. Ir iespējams līgumu noslēgt kā notariālo aktu, kas ir neapstrīdams.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas