E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28394
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bērnam piekrītošo mantojumu izvērtē bāriņtiesa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2023
Anita

Labdien! Vecāki ir šķīrušies, tēvs dzīves laikā nav iesaistījies bērna audzināšanā un dzīvo atsevišķi citā pilsētā. Bērnam nav kontaktu ar tēvu un nav zināms par iespējamajām tēva parādsaistībām, tāpat nebūs zināms arī par tēva nāves faktu. Pilnībā izslēgts, ka kāds privāti informēs par tēva nāvi.

  1. Kā rīkoties, lai pieaugušais un maksātspējīgais bērns nezinot novēloti nepieņemtu tēva mantojumu?
  2. Kā (kur/kad) bērns savlaicīgi varēs uzzināt par mantojumu (šajā gadījumā parādsaistībām) tēva nāves gadījumā, lai likumā noteiktajā termiņā paspētu notariāli apstiprināt atteikumu no tēva mantojuma?

Paldies par atbildi!

A
atbild:
27. janvārī, 2023

Mantojumu nevar pieņemt nezinot vai negribot, jo Civillikuma 688. pants paredz, ka griba mantot ir jāizsaka – dodoties pie notāra un izsakot vēlmi mantot.

Savukārt Civillikuma 689. pants paredz, ka neviens nav spiests pieņemt viņam piekritušo mantojumu, proti, katrs var pēc patikas to pieņemt vai atraidīt. Atraidīt mantojumu nevar vienīgi līgumiskais mantinieks, ja viņš nav šo tiesību sev noteikti pielīdzis (mantojuma līgumā).

Atbilstoši Civillikuma 776. pantam atraidīt mantojumu var, to tieši izteicot (notāram), kā arī klusējot (apzināti nepiesakoties uz mantojumu).

Griba mantot ir jāizsaka uzaicinājumā noteiktajā termiņā (pēc tam, kad pie notāra ir uzsākta mantojuma lieta, ziņas par mantojuma atklāšanos tiek ievietotas oficiālajā izdevējā “Latvijas Vēstnesis”).

Civillikuma 693. pants paredz –, ja mantojuma pieņemšanai mantojuma atstājējs noteicis zināmu termiņu, tad ieceltajam mantiniekam tas jāievēro. Ja šāds termiņš nav noteikts, bet mantinieki ir uzaicināti, tad mantot aicinātajam sava griba par mantojuma pieņemšanu jāizteic līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam.

Ja uzaicinājuma nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā (692. panta 2. daļa), pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Tāpat Civillikuma 696. pants paredz, ka mantot aicinātajam ir tiesība, iekams viņš izteic savu gribu par mantojuma pieņemšanu, pārliecināties par tā sastāvu.

Bērna likumīgajam pārstāvim ir jārīkojas bērna interesēs. Ja bērns ir nepilngadīgs, tas nozīmē, ka bērnam piekrītošā mantojuma pieņemšana vai atraidīšana ir jāsaskaņo ar bāriņtiesu. Bāriņtiesas kompetencē ir vērtēt, vai mantojums nav pārlieku apgrūtināts ar parādiem un vai to pieņemt ir bērna interesēs. Jānorāda, ka bērna vārdā mantojumu jebkurā gadījumā drīkst pieņemt tikai ar inventāra tiesībām, kas nozīmē, ka ir jāsastāda mantas inventāra saraksts. Mantojuma pieņemšana ar inventāra tiesībām nozīmē, ka mantinieks tiek atbrīvots no pienākuma segt parādu no paša mantas, parādus sedzot tikai ar saņemto mantojumu (skat. Civillikuma 708. un turpmākos pantus).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas