E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28391
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā iegādāties īpašumu no Krievijas Federācijas pilsoņa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2023
Raivis

Labdien! Vēlētos iegādāties nekustamo īpašumu Latvijā. Pārdevējs ir Krievijas Federācijas pilsonis. Vai viņš ar pilnvaru (notariāli apliecinātu) var nodot pārdošanas līguma slēgšanas tiesības savam pārstāvim Latvijā (Latvijas Republikas pilsonim)? Varbūt ir iespējams alternatīvs risinājums, kā rezultātā varētu tikt iegādāts nekustamais īpašums Latvijā, kurš pieder Krievijas Federācijas pilsonim, piemēram, bez pilnvarotā Latvijas Republikas pilsoņa iesaistes?

A
atbild:
23. janvārī, 2023
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Ilona Purmala, zvērināta notāre

Krievijas Federācijas pilsonis var izdot pilnvaru personai, kurai uzticas, veikt visas nepieciešamās darbības nekustamā īpašuma pārdošanai, tai skaitā parakstīt pirkuma līgumu un nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai.

Pilnvaru nepieciešams apliecināt pie notāra Krievijas Federācijā. Pēc pilnvaras apliecināšanas pie notāra tā ir jāapliecina ar apliecinājumu “Apostille” attiecīgās ārvalsts, kura izdevusi dokumentu, kompetentajā iestādē atbilstoši Hāgas konvencijas “Par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu” prasībām.

Jāņem vērā –, ja nekustamā īpašuma īpašnieks ir laulībā un šo nekustamo īpašumu ir iegādājies laulības laikā, tad būs nepieciešama arī viņa laulātā/-tās piekrišana nekustamā īpašuma pārdošanai. Tā ir apliecināma un noformējama tādā pašā kārtībā kā pilnvara.

Alternatīvs risinājums bez pilnvarotās personas iesaistīšanas darījuma noslēgšanā ir Krievijas Federācijas pilsoņa ierašanās Latvijā darījuma noslēgšanai, kā arī ir iespējams saņemt notariālos pakalpojumus attālināti, izmantojot videokonferenci. Lai izmantotu šo pakalpojumu, Krievijas Federācijas pilsonim ir jābūt iespējai lietot Latvijā izdotu elektronisko parakstu vai citā ES valstī izdotu elektronisko parakstu, ar kuru iespējams reģistrēties programmā. Vietnē latvijasnotars.lv var izlasīt videokonferences norises instrukciju, kas pieejama arī krievu valodā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas