E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28371
Lasīšanai: 3 minūtes

Publisko dokumentu pieejamība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2023
guntis

Labdien! Gribējām apskatīties Uzņēmumu reģistrā, kā dārzkopības kooperatīvās sabiedrības valde izlieto mūsu iemaksātos naudas līdzekļus (gada pārskatus par vairākiem gadiem). Ir jāmaksā 9 + 5 eiro, kā arī vajadzīgs drošs e-paraksts ar laika zīmogu. Uz iesniegumu kooperatīva priekšsēdētājs atbildēja, ka nebūs pieejamas pārskatu kopijas, lai vēršamies pie revīzijas komisijas. Vai pastāv vēl kāda iespēja pašiem apskatīties šīs izdrukas?

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 26. pantu:

“(2) Sabiedrības gada pārskatu pārbauda (revidē) un atzinumu par to sniedz biedru kopsapulcē ievēlēts zvērināts revidents, ja to paredz likums, statūti vai biedru kopsapulces lēmums.

(3) Pēc zvērināta revidenta un padomes, ja sabiedrībai ir padome, atzinumu saņemšanas valde sasauc biedru kopsapulci, kas apstiprina sabiedrības gada pārskatu.”

Tādējādi biedru kopsapulcei ir revīzijas un kontroles tiesības gada pārskata apstiprināšanas stadijā.

Atbildot uz jūsu jautājumu par konsolidēto gada pārskatu pieejamību, paskaidrojam, ka saskaņā ar Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likuma 98. pantu:

“(1) Valsts ieņēmumu dienests ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā elektroniski nodod Uzņēmumu reģistram kapitālsabiedrības, personālsabiedrības un kooperatīvās sabiedrības šā likuma 97. panta pirmajā, otrajā un ceturtajā daļā minētos dokumentus. Uzņēmumu reģistrs nodrošina saņemto dokumentu publisku pieejamību. Dokumentus Uzņēmumu reģistram nodod tiešsaistes datu pārraides režīmā.

(2) Uzņēmumu reģistrs pēc šā likuma 97. panta pirmajā, otrajā un ceturtajā daļā minēto dokumentu saņemšanas publicē tos savā tīmekļvietnē.”

Pārbaudot Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra tīmekļvietni un informācijas pieejamību, secināms, ka Uzņēmumu reģistrs izpilda normatīvajos aktos noteiktās prasības, t. i., informācija ir pieejama. Lietotājam, lai piekļūtu pieprasītajai informācijai, ir jāautorizējas Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē. Piedāvātie autorizācijas līdzekļi ir plaši izmantoti (piemēram, autorizācija ar internetbankas starpniecību), un lietotājam nevajadzētu saskarties ar administratīvajām grūtībām šajā procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas