E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28361
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo īpašumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2023
Mudite

Labdien!

Esmu LMT parādā 700 eiro. Lieta jau ir nodota tiesu izpildītājam, kurš aprakstīja divas mantas – vasarnīcu un mašīnu. Šo mantu vērtība ir lielāka par 700 eiro. Vai tiesu izpildītājs drīkstēja aprakstīt divas mantas, kuru vērtība pārsniedz piedzenamo summu?

A
atbild:
17. janvārī, 2023

Šādi rīkojoties, tiesu izpildītājs nav pārkāpis normatīvajos aktos noteikto kārtību.

Piespiedu izpildes līdzekļi, kurus piemēro tiesu izpildītājs, ir noteikti Civilprocesa likuma 557. pantā: piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo mantu, naudas līdzekļiem kredītiestādēs, ieturējumu veikšana no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām.

Tiesu izpildītājam ir pienākums reģistrēt piedziņas atzīmi zemesgrāmatā un liegumu transportlīdzeklim CSDD. Tas tiek darīts ar mērķi, lai, kamēr izpildu lietas ietvaros tiek piedzīts parāds un sprieduma izpildes izdevumi, parādnieks nevarētu pārdot kustamo un nekustamo īpašumu. Tas, ka aizlieguma atzīmes tiek reģistrētas publiskajos reģistros, nenozīmē, ka tiesu izpildītājs noteikti rīkos izsoli nekustamajam īpašumam vai pārdos automašīnu izsolē.

Tiesu izpildītājs izvērtē piemērojamo piespiedu izpildes līdzekli, ņemot vērā parāda summas apmēru un to, cik ilgā laikā parāds varētu tikt piedzīts. Tiek ievērots samērīguma princips.

Konkrētajā situācijā, ļoti iespējams, tiesu izpildītājs piemēros citu piespiedu izpildes līdzekli – ieturējumu veikšanu no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem vai piedziņas vēršanu uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas