E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28352
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Video novērošanas kameru uzstādīšana kopīpašumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2023
Oskars

Sveicināti! Daudzdzīvokļu mājas apsaimniekotājs kāpņu telpā uzstādījis video novērošanas kameras. Cik zināms, kameru ierakstus skatās “mājas vecākā” un kāds no dzīvokļu īpašniekiem, kuram ir priekšzināšanas saistībā ar šāda veida ierīcēm. Kāds ir šādu video novērošanas kameru uzstādīšanas tiesiskais pamatojums? Ja tas ir likumīgi, kādas ir prasības video novērošanas kameru darbības realizācijai? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Lai tiesiski veiktu video novērošanas sistēmu uzstādīšanu kopīpašumā, ir nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums, kas pieņemts, pamatojoties uz Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta pirmās daļas 5. punktā noteikto – lietošanas tiesību aprobežojumu noteikšanu (ierīkojot video novērošanas sistēmas noteiktajās zonās).  

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem, izņemot tos gadījumus, kuros šā likuma 17. pantā paredzēts cits lēmuma pieņemšanai nepieciešamais balsu skaits vai lielāku nepieciešamo balsu skaitu noteikusi pati dzīvokļu īpašnieku kopība.

Vienlaikus ar iepriekš minētā lēmuma pieņemšanu un video novērošanas sistēmas uzstādīšanu, pirms nokļūšanas video novērošanas zonā ir jābūt uzstādītām brīdinājuma zīmēm par video novērošanas veikšanu, kurās jānorāda datu apstrādes pārziņa dati, kā arī informācija, kādā veidā datu subjekts var iegūt Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 13. pantā paredzēto informāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas