E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28314
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide
3
3

Ja kaimiņa mājdzīvnieki nokārto dabiskās vajadzības citas personas īpašumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2023
Jānis

Labdien! Vai varu pieprasīt kompensāciju no kaimiņa, kura mājdzīvnieki regulāri nāk nokārtot savas dabiskās vajadzības manā īpašumā, pie mājas un sētā. Kaimiņš par šo rīcību ir informēts un brīdināts. Kaimiņam ir aizsūtīts informatīvs dokuments un rēķins par šādu darbību izmaksām.

A
atbild:
10. janvārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. panta otrās daļas 3. punkts nosaka: “Dzīvnieka īpašniekam ir pienākums nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus [..].”

Savukārt Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” 52.3. apakšpunkts nosaka, ka mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums apdzīvotu vietu teritorijā savākt sava mājas (istabas) dzīvnieka ekskrementus.

Civillikuma 2363. pantā teikts: “Par mājas kustoņa vai meža dzīvnieka nodarītiem zaudējumiem atbild kustoņa vai dzīvnieka turētājs, ja viņš nepierāda, ka viņš spēris visus pēc apstākļiem nepieciešamos drošības soļus, vai ka zaudējums būtu noticis, neraugoties uz visiem drošības soļiem.”

Tātad, ja sveši mājdzīvnieki rada kaitējumu, var vērsties pret to īpašniekiem tiesā un pieprasīt atlīdzību par zaudējumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas