E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28271
Lasīšanai: 2 minūtes

Ceļa zīmju uzstādīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2023
Linda

Labdien! Uz zemes ir daudzdzīvokļu māja, zeme pieder trīs īpašniekiem. Iedzīvotāji vēlas uzstādīt zīmi 327 (“Stāvēt aizliegts – tikai ar dzīvokļu īpašnieku atļaujām”). LVC dod atļaujas, mājas īpašnieki ir gatavi savākt parakstus 50% + 1, taču apsaimniekotājs apgalvo, ka vēl ir nepieciešama atļauja no zemes īpašniekiem, no kuriem viens to nevēlas dot. Izlasīju, ka CL ir 38.–40. pants, kur ir noteiktas dažādas iespējas, kādos gadījumos šāda atļauja nav vajadzīga. Vai šis likums nosaka arī to, ka var uzstādīt ceļa zīmes bez saskaņošanas ar zemes īpašnieku? Paldies!

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Civillikuma 927. pants noteic, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību. Tādējādi zemes īpašniekam ir absolūta vara pār savu īpašumu, kas sevī ietver gan atļaut, gan aizliegt tā lietošanu (arī pārvietošanos tajā).

Ievērojot LR normatīvo aktu prasības, pirms ceļa zīmju uzstādīšanas ir nepieciešams izstrādāt satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu uzstādīšanas projektu un saskaņot to attiecīgajās institūcijās.

Veicot projekta saskaņošanu, ir nepieciešama nekustamā īpašuma īpašnieku rakstiska piekrišana (projekta saskaņošana).

Ja kāds (kaut viens) no zemes kopīpašniekiem atsakās dot savu piekrišanu projekta īstenošanai, to nav iespējams realizēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas