E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28235
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Kādas tiesības rada dzīvesvietas deklarācija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. janvārī, 2023
Jānis

Labdien! Mana mamma, kurai ir 83 gadi, jau sen ir deklarējusi dzīvesvietu pie savas māsas. Visu šo laiku mamma dzīvo ar mani, pamatā viņa ir nestaigājošs cilvēks ar diabētu, kas ir jau 40 gadu. Tagad viņas māsa grib, lai mamma “izrakstās”, jo pastāv iespēja, ka es “sagrābju” viņas dzīvokli. Kā man pārrakstīt mammu uz savu deklarēto dzīvesvietas adresi, ņemot vērā, ka mamma nepamet dzīvokli jau no Covid-19 pandēmijas sākuma. Pateicos par palīdzību!

A
atbild:
04. janvārī, 2023

Pēc savas deklarētās dzīvesvietas personai ir tiesības saņemt atbilstošus pašvaldības sociālos pakalpojumus, ārstniecības pakalpojumus u. c.

Dzīvesvietas deklarācija nerada īpašumtiesības. Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības. Tas ir noteikts Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 2. pantā.

Savukārt par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā (saskaņā ar Civillikuma 994. pantā noteikto).

Deklarēt dzīvesvietu var elektroniski, izmantojot Latvija.lv pieejamo pakalpojumu “Dzīvesvietas deklarēšana vai norādīšana”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas