E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28095
Lasīšanai: 3 minūtes

Īpašuma iegūšana ar ieilgumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2022
Santa

1999. gadā nopirku zemi, uz kuras jau bija uzsākta, bet nepabeigta ēku – saimniecības ēkas un dārza mājas jaunbūves – būvniecība. Iepriekšējais īpašnieks bija saņēmis būvatļauju. Ir arī saskaņots projekts. Pirkuma brīdī ēkas zemesgrāmatā nebija reģistrētas, tādēļ pirkuma līgumā tika norādīts, ka iegādājos zemi, bet par ēkām nekas netika minēts, lai gan iegādājos visu īpašumu, tostarp uz zemes esošās jaunbūves. Tagad esmu pieņēmusi lēmumu reģistrēt jaunbūves zemesgrāmatā un vērsos ar iesniegumu būvvaldē, lai man izsniedz izziņu jaunbūves reģistrācijai zemesgrāmatā. Būvvaldē saņēmu atteikumu, jo man ir jāpierāda īpašuma tiesības. Tā kā no īpašuma iegādes brīža es pašvaldībai maksāju īpašuma nodokli un apsaimniekoju īpašumu, uzskatu, ka esmu būvju īpašnieks. Kā man rīkoties šajā situācijā? Kā pierādīt savas īpašuma tiesības uz būvēm? Iepriekšējais īpašnieks, uz kura vārda reģistrēta būvniecība, ir miris un nevar apliecināt būvju iegādes faktu.

A
atbild:
16. janvārī, 2023

Kā tas izriet no jautājuma, zemes iegādes brīdī būves, kuras atradās uz iegādātā zemesgabala, nebija pabeigtas. Tādējādi Jūs turpinājāt būvniecību (pabeidzāt to) un uzsākāt ēkas ekspluatēt. Šādā gadījumā pirmšķietami būtu piemērojamas normas par patvaļīgu būvniecību un tās seku novēršanu, vēršoties būvvaldē ar pieteikumu par būvatļaujas izsniegšanu, pēc tam nododot minētās ēkas ekspluatācijā un reģistrējot uz sava vārda zemesgrāmatā.

No jautājumā izklāstītā saprotams – Jūs atzināt, ka šīs ēkas bija uzsākusi būvēt trešā persona (iepriekšējais īpašnieks), kurš jau ir miris, un neviens uz tām nav pieteicies mantojuma atklāšanās procesā.

Šobrīd Jums ir iespēja pieprasīt šo īpašumu atzīšanu ieilguma ceļā.

Plašāk par īpašuma iegūšanu ieilguma ceļā varat lasīt LV portāla rakstā “Īpašuma iegūšana ar ieilgumu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas