E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28093
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Vai pusaudzis var dzīvot patstāvīgi, bez vecākiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2022
venlo

Vai 16 gadu vecumā bērns drīkst dzīvot ārvalstīs bez vecākiem, ja viņam ir pilngadīgs partneris?

A
atbild:
10. janvārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Par pilngadīgu Latvijā uzskata personu, kura sasniegusi 18 gadu vecumu un kļūst juridiski atbildīga par savu rīcību. Tikai pilngadīgai personai Latvijā normatīvie akti ļauj iegūt vadītāja apliecību, doties uz vēlēšanām, stāties laulībā bez vecāku vai aizbildņa piekrišanas vai veikt citus tiesiskus darījumus. Tomēr arī pirms 18 gadu sasniegšanas ir zīmīgi vecuma sliekšņi, piemēram, 14 un 16 gadi, kuri sniedz vairāk brīvības un tiesību, kā arī vairāk atbildības.

Saskaņā ar Civillikumā noteikto līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Ar aizgādību saprot vecāku tiesības un pienākumu rūpēties par bērnu, viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personīgajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu ietver viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Savukārt bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, proti, ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam). Vecākiem arī jāuzrauga bērns, rūpējoties par viņa paša drošību un apdraudējuma novēršanu.

Civillikuma 219. pants nosaka, ka nepilngadība ir līdz pat 18 gadu vecumam, tādējādi līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā, un vecāku pienākums ir nodrošināt bērna aprūpi, uzraudzību, kā arī dzīvesvietu.

Vienlaikus Civillikums paredz arī izņēmumus, proti, Civillikuma 220. pants nosaka izņēmuma gadījumus sevišķi svarīgu iemeslu dēļ, kad nepilngadīgā aizbildņi un tuvākie radinieki apliecina, ka viņš uzvedas nevainojami un spēj patstāvīgi aizsargāt un aizstāvēt savas tiesības un izpildīt savus pienākumus, nepilngadīgo var izsludināt par pilngadīgu arī pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, bet ne agrāk, kamēr viņš sasniedzis pilnus 16 gadus.

Pilngadību pirms termiņa (220. p.) piešķir attiecīgā bāriņtiesa, kuras lēmumu apstiprina tiesa.

Par pilngadīgu uzskatāma persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas