E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28076
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vidējās iemaksu algas aprēķinam izslēdz grūtniecības, dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2022
Linda

Labdien! Bērns piedzima 2021. gada oktobrī, no 2022. gada decembra stājos darba attiecībās. Gaidu bērniņu, kurš ieradīsies 2023. gada maijā. Domāju strādāt ilgāk un laikus nedoties maternitātes atvaļinājumā. Vai darba attiecības, kas ir starp BKA un maternitātes atvaļinājumu, palielina nākamā BKA atbalsta apmēru?

A
atbild:
14. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no ienākumiem 12 kalendāro mēnešu periodā, šo periodu beidzot 2 mēnešus pirms mēneša, kurā ir pirmā grūtniecības atvaļinājuma diena (izsniegta darbnespējas lapa B).

Piemēram, ja darbnespējas lapa B tiks izsniegta 2023. gada martā, vidējās iemaksu algas aprēķinam neņems vērā 2023. gada martu, februāri un janvāri. Vidējo iemaksu algu rēķinās no 12 mēnešu perioda, proti, no 2022. gada janvāra līdz 2022. gada decembrim. Aprēķina 12 mēnešu periodā neieskaitīs pārejošas darbnespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darbnespējas lapa B), bērna kopšanas atvaļinājuma, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas. Arī vecāku pabalsta aprēķinam šīs dienas izslēdz no vidējās iemaksu algas noteikšanas 12 mēnešu perioda šim pabalstam.

Dodoties grūtniecības atvaļinājumā vēlāk, vidējās iemaksu algas aprēķina periods attiecīgi arī mainīsies, piemēram, par mēnesi uz priekšu, ja grūtniecības atvaļinājumu izmantosiet no aprīļa.

Darba devējam nav tiesiska pamata nodarbināt darbinieku, kuram likumā noteiktajā kārtībā izsniegta darbnespējas lapa. Turklāt Darba likuma 37. panta septītā daļa aizliedz darba devējam nodarbināt grūtnieci divas nedēļas pirms gaidāmajām dzemdībām un sievieti divas nedēļas pēc dzemdībām.

Darbnespējas lapa B tiek izsniegta par visu grūtniecības atvaļinājuma periodu, bet maternitātes pabalstu piešķir par to periodu, kad sieviete šī atvaļinājuma laikā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Ja sieviete minētā atvaļinājuma laikā turpina strādāt, par šo periodu maternitātes pabalsts nepienākas.

Informācija par pabalstu individuālajā situācijā jums jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas