E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2803
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļus par iepriekšējiem gadiem piedzīt nav iespējams

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2013
Kristine

Sveicināti! Es vēlētos zināt, vai, piedzenot alimentus no ārzemēs dzīvojoša bērna tēva, alimentus es saņemu pēc Latvijas likuma vai pēc tās valsts likuma, kurā viņš deklarējies, dzīvo un strādā, un arī tas, vai ir iespējams piedzīt alimentus par pēdējiem gadiem, jo ir pazudis pilnībā?

A
atbild:
06. septembrī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja prasības pieteikums tiks iesniegts Latvijas Republikas tiesā, tad arī uzturlīdzekļi no bērna tēva tiks piedzīti atbilstoši mūsu valsts tiesību aktiem. Taču iespēja tiesāties par uzturlīdzekļu piedziņu tās valsts tiesā, kurā dzīvo un strādā Jūsu bērna tēvs, Jums pastāv. Juriste Solvita Cīrule norāda: jārēķinās, ka tas būs gan dārgi, gan laikietilpīgi.

Tas, ka vēlaties prasīt atbildību no bērna tēva, protams, ir gan likumīgi, gan atbildīgi. Taču diemžēl piedzīt uzturlīdzekļus ar atpakaļejošu datumu nav iespējams.

„Augstākās tiesas Senāts jau  2007.gada 29.augustā lietā Nr. SKC- 556 ir atzinis, ka, iztulkojot Satversmes 92.pantu un Civilprocesa likuma 1.pantu saistībā ar Civillikuma tiesību normām, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, tas ir, pielietojot tiesību normu tulkošanas sistēmisko metodi, prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnu uzturam, tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā,” jautājumu komentē S.Cīrule.

Sniedzot prasības pieteikumu tiesā, Jums jāatceras, ka uzturlīdzekļu apmēru var prasīt tādu, kas būtu objektīvs, pamatots un attiecas uz bērnu. Kopš 2013.gada 1.janvāra Civillikuma 179.panta pirmā, otrā un piektā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt .
Tātad pienākums uzturēt bērnu ir proporcionāls vecāku spējām un mantas stāvoklim, bet nav solidārs - abiem vecākiem vienāds. Tas nozīmē, ka varat prasīt pietiekamus līdzekļus bērna ikdienas uzturam, apģērbam, pajumtei, tostarp komunālajiem un līdzīgiem maksājumiem, medikamentiem, interešu pulciņiem, bērnudārzam, ārstu apmeklējumiem. Summa teorētiski varētu būt pat 1000 latu, ja vien pieteikumā Jūs spējat pamatot šādas summas nepieciešamību. Pirms prasības iesniegšanas ir ieteicams savākt čekus, kas apliecina bērna vajadzībām iztērēto līdzekļu apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas