E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28020
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumu piešķir darba devējs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2022
Olga

Plānoju izmantot atvaļinājumu no 23.12.2022. līdz 01.01.2023.
Atvaļinājuma periodā ietilpst 5 valsts svētku dienas. Vai es varu izmantot šīs dienas 2023. gadā, vai arī man tās ir uzreiz jāizmanto?

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 149. pantā ir noteikts, ka darbinieka ikgadējā atvaļinājuma ilgums kopumā ir četras kalendāra nedēļas, neskaitot svētku dienas.

Tas nozīmē, ka situācijā, ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad atvaļinājumu par svētku dienu skaitu pagarina, pieskaitot attiecīgu dienu skaitu pēdējai atvaļinājuma dienai.

Tomēr iesākumā darba devējam darbinieka atvaļinājuma laika izvēle ir jāapstiprina ar rīkojumu, jo atvaļinājuma piešķiršanā noteicošais vārds būs darba devējam, ievērojot uzņēmumā esošo situāciju, lai nodrošinātu tā normālu darba gaitu. Papildus jānorāda, ka likums paredz atvaļinājuma izmantošanu nedēļās, nevis dienās. Jūsu sniegtā informācija paredz desmit dienu atvaļinājuma periodu.

Praksē parasti rīkojumā tiek norādīts piešķirtā atvaļinājuma periods – tā pirmā un pēdējā diena, t. sk. iekļaujot svētku dienu pagarinājumu. Darbiniekam ir tiesības prasīt darba devējam skaidrojumu par atvaļinājuma laiku, tostarp, kad jāierodas darbā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas