E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27993
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Par maksātnespējas procesa pārtraukšanu lemj tiesa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2022
Ikars

Ir uzsākts maksātnespējas process; tagad tiek izsolīts mans īpašums, ko man attiesāja atpakaļ. Vai tiešām ir tā, ka man nepiemēros saistību dzēšanas procedūru un atjaunos no īpašuma pārdošanas nedzēsto atlikušo kreditoru prasījumu, jo triju gadu laikā biju pārdevis īpašumu pietuvinātai personai? Un vai es varu pārtraukt maksātnespējas procesu, ja pēdējo triju gadu laikā kreditoriem esmu sniedzis nepatiesas ziņas, ņemot kredītu, bet nenorādot pareizus ienākumus un izdevumus? Vai man jālūdz tiesai izbeigt maksātnespējas procesu?

A
atbild:
19. decembrī, 2022

Kā jau minēts jūsu norādītajā e-konsultācijā, konstatējot Maksātnespējas likumā noteiktos ierobežojumus, maksātnespējas process vai saistību dzēšanas procedūra (atkarībā no tā, kādā stadijā atrodaties) ir pārtraucama, jo maksātnespējas process ir paredzēts godprātīgiem parādniekiem. Tomēr parādnieka veikto darījumu un rīcības izvērtēšana ir tiesas kompetencē, tādēļ jūsu interesēs ir savlaicīgi informēt maksātnespējas administratoru un tiesu, kas lems par turpmāko rīcību konkrētajā situācijā.

Ja maksātnespējas process vai saistību dzēšanas procedūra tiek izbeigta, neatbrīvojot parādnieku no saistībām, tad patiešām atjaunojas kreditoru tiesības prasības apmērā, kādā parādnieks nav izpildījis savas saistības fiziskās personas maksātnespējas procesā, kā arī tiek atjaunotas lietas par piespriesto, bet nepiedzīto summu piedziņu un lietas par parādnieka saistību izpildīšanu tiesas ceļā (Maksātnespējas likuma 151., 165. pants).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas