E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27990
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Vai bērnus drīkst atstāt bez pirmsskolas skolotāja uzraudzības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2022
Vera

Mans bērns apmeklē pašvaldības PII. Esmu ievērojusi, ka bērni nereti tiek atstāti tikai skolotāja palīga uzraudzībā, jo pati skolotāja bērnu diendusas laikā dodas stundu garā pārtraukumā ārpus iestādes vai uz sanāksmēm, bet pēcpusdienās mēdz gatavoties nodarbībām ārpus grupas telpām. Tas viss esot saskaņā ar iestādes darba kārtības noteikumiem, un skolotāja palīgam it kā esot bērnu uzraudzības sertifikāts. Vai šajā gadījumā pirmsskolas izglītības iestādē bērnus diendusas laikā drīkst pieskatīt pedagoga palīgs? Vai pedagoga palīgs drīkst palikt viens pats grupā ar bērniem?

A
atbild:
16. decembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta sestajā daļā noteikts: “Vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots [..], ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.” Tas nozīmē, ka arī pirmsskolas izglītības iestādē (PII) bērniem nepārtraukti jāatrodas pieaugušas personas uzraudzībā.

PII īsteno pirmsskolas izglītības programmas. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem” 11.2. punktā noteiktajam pirmsskolas izglītības satura īstenošanas galvenā mācību organizācijas forma ir rotaļnodarbība, kas tiek īstenota visu dienu.

Jebkuru izglītības programmu ir tiesīgs īstenot pedagogs, šajā gadījumā – pirmsskolas izglītības skolotājs. No minētā izriet, ka pirmsskolas izglītības skolotājam būtu jāatrodas kopā ar bērniem visu dienu. Ja viens pirmsskolas skolotājs strādā ar bērniem visu dienu, tas nav reāli īstenojams.

Jūs lietojat divus terminus – “pedagoga palīgs” un “skolotāja palīgs”. Tie ir atšķirīgi amati izglītības iestādē, tādēļ no uzdotā jautājuma nav viennozīmīgi skaidrs, kāda pirmsskolas speciālista uzraudzībā bērni tiek atstāti pirmsskolas skolotāja prombūtnes laikā.

MK noteikumu Nr. 354 “Noteikumi par pedagogu profesiju un amatu sarakstu” pielikumā “Pedagogu profesiju un amatu saraksts” pedagoga palīgs (profesijas kods: 2359 05) ir minēts kā pedagogu amatiem pielīdzināms amats izglītības iestādē. Tādēļ pirmsskolas pedagoga palīgam ir vajadzīga pirmsskolas skolotājam nepieciešamā izglītība un profesionālā kvalifikācija. Tas ir pietiekami, lai pedagoga palīgs varētu gan strādāt kopā ar pirmsskolas skolotāju, gan īslaicīgi viņu aizvietot.

Skolotāja palīgs (profesijas kods: 5312 01) ir PII tehniskais darbinieks, kurš palīdz audzinātājiem vai skolotājiem audzināt un aprūpēt bērnus, organizēt viņu ikdienas darbību (agrāk šī amata pienākuma veicēju sauca par aukli). Skolotāja palīgs nav pedagogs, tādēļ nevar aizstāt pirmsskolas skolotāju pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas laikā pat tad, ja viņš ir ieguvis bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja sertifikātu.

Attiecībā uz Jūsu jautājumā minēto “bērnu uzraudzības sertifikātu” paskaidroju, ka atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likuma 50.3 panta ceturtajā daļā noteiktajam bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējam ir jābūt reģistrētam Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā. MK noteikumu Nr. 404 “Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība” 13. punktā noteikts, ka fiziska persona, kas sniedz īslaicīgu pakalpojumu, vai juridiskas personas īslaicīga pakalpojuma sniegšanā iesaistītā persona, vai valsts vai pašvaldības iestādes īslaicīga pakalpojuma sniegšanā iesaistītā persona drīkst vienlaikus uzraudzīt ne vairāk kā 10 bērnus. Savukārt 14. punktā noteikts, ka fiziska persona, kas sniedz pilna laika pakalpojumu, vai juridiskas personas pilna laika pakalpojuma sniegšanā iesaistītā persona, vai valsts vai pašvaldības iestādes pilna laika pakalpojuma sniegšanā iesaistītā persona drīkst vienlaikus uzraudzīt ne vairāk kā piecus bērnus, izņemot gadījumu, ja tie ir vienas ģimenes bērni. Juridiska persona un valsts vai pašvaldības iestāde vienlaikus drīkst sniegt pilna laika pakalpojumu ārpus bērna dzīvesvietas ne vairāk kā 25 bērniem.

Jāņem vērā, ka gadījumā, ja pašvaldības PII papildu pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai nodrošina arī bērnu uzraudzības sniedzēja pakalpojumus, tai jābūt reģistrētai atbilstoši regulējumam MK noteikumu Nr. 404 2. punktā, t. i., bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedz valsts vai pašvaldības iestāde, juridiska vai fiziska persona, kas šajos noteikumos noteiktajā kārtībā reģistrēta kā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs. Turklāt jāuzsver, ka pirmsskolas izglītības programmas īstenošana un bērnu uzraudzība ir atšķirīgi pakalpojumi, kuru savienošana vienas darba dienas laikā vieniem un tiem pašiem bērniem ir praktiski neiespējama, ja vien PII darbībā netiek pārkāpts MK noteikumu Nr. 716 11.2. punktā noteiktais.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas