E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27980
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai saņemtu maternitātes pabalstu, jābūt sociāli apdrošinātai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2022
Linda

Labdien! Vai man būs tiesības uz maternitātes pabalstu martā, ja kopš 02.2022. esmu bijusi darba attiecībās, tās pārtrauktas 11.2022. un šobrīd esmu reģistrējusies kā pašnodarbinātā persona (ar 14.11.2022.)?

A
atbild:
11. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai varētu saņemt maternitātes pabalstu un pēc tam – vecāku pabalstu, jābūt darba attiecībās (tad ir sociālā apdrošināšana kā darba ņēmējai) vai pašnodarbinātajai, kas no vismaz no 500 eiro mēnesī (minimālā alga valstī šogad, nākamgad 620 eiro mēnesī) samaksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pēc pilnās likmes – 31,07%. Jo tā ietver sociālo apdrošināšanu arī maternitātei.

Sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu arī tad, ja zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Ir nepieciešams arī kvalifikācijas periods. Tiesības uz maternitātes pabalstu ir personām, kuras saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir sociāli apdrošinātas un par kurām ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijā ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena).

Detalizētāka informācija individuālā situācijā jums jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas