E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27967
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Vai parādsaistībām ir iestājies noilgums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2022
Oksana

Labdien! Jautājums par tiesu izpildītāja uzlikto liegumu transportlīdzeklim. Vispirms izskaidrošu situāciju. Esmu citas valsts pilsone ar īslaicīgu uzturēšanās atļauju Latvijā. Zaudēju Latvijas pilsonību pirms pieciem gadiem. Pirms atteikšanās no pilsonības tika veiktas pārbaudes par manām parādsaistībām un visiem nodokļu maksājumiem, jo citādi nebūtu atļauts atteikties no pilsonības. Pagājušajā gadā atbraucu pie ģimenes Latvijā un iegādājos mašīnu. Kad pēc gada vajadzēja veikt tehnisko apskati, izrādījās, ka nevaru to izdarīt, jo jau gadu uzlikts liegums. Telefoniski sazinājos ar sievieti, kuras numurs bija uzrādīts CSDD, noskaidroju, ka viņa atjaunojusi parāda piedziņu par 2008. gadā nesamaksāto kredītu. Un tiesu izpildītājs uzsāks transportlīdzekļa atsavināšanu, ja nemaksāšu. Nekādu vēstuļu vai ziņu par to, ka man būtu kaut kas nenomaksāts. Ja bija palikuši kaut kādi parādi, kāpēc 14 gadus neko neesmu zinājusi par to? Vai ir tiesības piedzīt kaut kādu parādu vai arestēt īpašumu citas valsts pilsonim? Vai nav iestājies noilgums?

A
atbild:
28. novembrī, 2022

Kā tas izriet no jautājuma, jums bija nenokārtas parādsaistības (kredīts) 2008. gadā. Parāda piedziņa šobrīd tiek veikta Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā, pamatojoties uz izpildu dokumentu (Civilprocesa likuma 540. panta izpratnē). Tas nozīmē, ka parāda piedziņa tika realizēta tiesas ceļā un tiesu izpildītajam kreditors iesniedza izpildu dokumentu sprieduma piespiedu izpildei.

Civilprocesa likuma 546. pants nosaka:

  • Izpildu dokumentu var iesniegt piespiedu izpildei 10 gadu laikā no tiesas vai tiesneša nolēmuma spēkā stāšanās dienas, ja likumā nav noteikti citi noilguma termiņi.
  • Ja pēc tiesas sprieduma tiek piedzīti periodiski maksājumi, izpildu dokuments saglabā savu spēku visu periodu, uz kuru piespriesti maksājumi, bet termiņa tecējums, kas paredzēts šā panta pirmajā daļā, sākas no katra maksājuma izbeigšanās dienas.
  • Termiņus, kādos citi šā likuma 540. pantā norādītie izpildu dokumenti iesniedzami izpildei, nosaka attiecīgie likumi.

Civilprocesa likuma 563. panta 1. daļas 4. punkts noteic, ka izpildu lietvedību pēc ieinteresētās personas lūguma izbeidz, ja šim piedziņas veidam notecējis likumā noteiktais noilguma termiņš.

Ja likumā noteiktais noilguma termiņš nav notecējis, tiesu izpildītājs jebkurā laikā (vai kad tas kļūst iespējams) ir tiesīgs vērst piedziņu uz parādnieka kustamo vai nekustamo īpašumu.

Ņemot vērā tiesu izpildītāja veiktās darbības, pirmšķietami secināms, ka piedziņas veidam nav notecējis likumā noteiktais noilguma termiņš. Lai precīzi izvērtētu noilguma tecējuma termiņu (vai tā pārtraukumu), nepieciešams noskaidrot tiesas nolēmuma spēkā stāšanās datumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas