E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27868
Lasīšanai: 4 minūtes

Par īpašumtiesību maiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2022
Ģirts Jansons

Labdien! Tēma – nekustamā īpašuma pārrakstīšana/dāvināšana/pārdošana un ar to saistītie nodokļi. Ir īpašums – dzīvojamā māja ar tai piederošu zemi. Uzcelta, izmantojot bankas kredītu, 2008. gadā. Kredīts tobrīd tika noformēts uz sievas (tagad esam šķīrušies) vārda. Esmu galvotājs. Ar bijušo sievu nav konfliktu. Esam noslēguši laulības šķiršanas līgumu, kurā vienojāmies, ka es maksāju bankai atlikušo summu no šķiršanās brīža un atmaksāju sievai summu par iepriekšējiem mājā kopā nodzīvotajiem gadiem. Visu šo laiku (kopš šķiršanās) ievēroju noslēgto līgumu, ko varu pierādīt, jo ir maksāts no konta uz kontu. Šogad man ir iespēja nomaksāt atlikušo kredīta summu un izbeigt parādsaistības. Tā kā pērn nomira tēvs, mantoju vasarnīcu, kuru varu pārdot. Māja pēc kredīta dzēšanas būs uz sievas vārda. Kādu līguma veidu izvēlēties, lai īpašumtiesības no bijušās sievas tiktu pārrakstītas uz mani un nebūtu jāpārmaksā nodokļi par īpašumu, kurā dzīvoju, par kuru maksāju bankai, kuru remontēju un uzturu un uz kuru bijusī sieva nepretendē saskaņā ar laulības šķiršanas līgumu? Esmu dzirdējis par draudzības pirkuma līgumu. Vai mūsu gadījums iekļaujas šajā kategorijā? Paldies par atbildi!

A
atbild:
30. novembrī, 2022

Izmaksas par īpašuma tiesību maiņu ietekmēs nekustamā īpašuma novērtējums.

Slēdzot līgumu par draudzības pirkumu, nekustamā īpašuma pirkuma cena tiek noteikta zemāka par tā kadastrālo vērtību un tirgus vērtību. Jūs to varat darīt, jo šādu iespēju paredz Civillikuma 2015. pants, kas nosaka, ka nav vajadzīgs, lai pirkuma maksa taisni atbilstu pirkuma priekšmeta vērtībai, un līgums paliek spēkā, kaut arī priekšmets būtu pārdots zem tā īstās vērtības (draudzības pirkums) vai virs tās. Ja pirkuma maksa nolikta tikai izskata pēc, tad līgums ir nevis pirkums, bet dāvinājums.

Tomēr, noslēdzot šādu pirkuma līgumu, jārēķinās, ka valsts nodevas par īpašuma tiesības reģistrēšanu zemesgrāmatā tiks aprēķinātas no īpašuma kadastrālās vērtības.

Vairāk par draudzības pirkuma līgumu varat uzzināt LV portāla skaidrojumā, kas pieejams šeit.

Arī dāvinājuma līgumā var norādīt nekustamā īpašuma summu, lai zemesgrāmatā tiktu aprēķināta valsts nodeva. Ja dāvinājuma līgumā summa netiek norādīta, tad zemesgrāmata valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.

Valsts nodevas zemesgrāmatā par īpašumtiesību maiņas reģistrāciju ir šādas:

  • par atsavinājuma (pirkuma, maiņas) līgumiem fiziskām personām – 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības;
  • par dāvinājuma līgumiem – 3% no nekustamā īpašuma vērtības;
  • ja līgums noslēgts ar bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, mazbērniem, mazmazbērniem vai vecvecākiem, – 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības (uz jums neattiecas, jo esat šķīrušies).

Šeit ir pieejams nodevu kalkulators, kurā iespējams prognozēt izmaksas, ņemot vērā darījuma veidu un nekustamā īpašuma vērtību.

Iesaku jums sazināties ar Valsts ieņēmumu dienestu, lai uzzinātu, vai konkrētajā gadījumā, ņemot vērā īpašuma vērtību (piemēram, ja izvēlēsieties īpašumtiesību maiņu kā dāvinājumu), nav jāveic papildu darības, piemēram, jāaizpilda deklarācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas