E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27844
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Nosacīta notiesāšana un jauns noziegums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2022
Dāvis

Labdien! Ja tiesa ir piespriedusi nosacītu sodu un ja piespriestā nosacītā soda laikā tieku sodīts par citu noziegumu, kas būtu paveikts pirms tiesas lēmuma par nosacīta soda piemērošanu, vai tiek piemērota brīvības atņemšana?

A
atbild:
05. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Krimināllikuma 55. panta pirmā daļa paredz nosacītas notiesāšanas piemērošanas pamatu. Atbilstoši tai, nosakot sodu – brīvības atņemšanu, ilgāku par trim mēnešiem, bet ne ilgāku par pieciem gadiem, – tiesa, ņemot vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, vainīgā personību un citus lietas apstākļus, iegūst pārliecību, ka vainīgais, sodu neizciešot, turpmāk neizdarīs likumpārkāpumus, un vainīgo var notiesāt nosacīti.

Krimināllikuma 55. panta otrajā daļā norādīts, ka tiesa, nosakot nosacītu brīvības atņemšanas sodu, nolemj sodu neizpildīt, ja tās noteiktajā pārbaudes laikā notiesātais neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, nepārkāps sabiedrisko kārtību un izpildīs tiesas uzliktos un kriminālsodu izpildi reglamentējošajā likumā noteiktos pienākumus.

Atbilstoši Krimināllikuma 55. panta desmitajai daļai, ja nosacīti notiesātais pārbaudes laikā izdara jaunu noziedzīgu nodarījumu, viņam piespriestais sods ir izpildāms, un tiesa nosaka sodu saskaņā ar šī likuma 51. un 52. pantā paredzētajiem noteikumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas