E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27792
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Administratīvo atbildību nosaka dažādi normatīvie akti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2022
Vladimirs

Labdien! Vai policija var man atņemt autovadītāja apliecību un uzlikt sodu par to, ka vadīju transportlīdzekli, kad bija transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums saistībā ar uzturlīdzekļu nemaksāšanu (Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 7. pants)? Lēmumā policija norādīja, ka aiztur apliecību, pamatojoties uz Ceļu satiksmes likuma 30. panta 4. daļu, taču minētais pants attiecas tikai uz šajā pantā esošajiem astoņiem vadīšanas tiesību izmantošanas gadījumiem. Vai tā nav? Sods tika piemērots pēc Ceļu satiksmes likuma 51. panta 4. daļas, bet tas arī ir tikai par 30. pantā minētajiem gadījumiem. Domāju pārsūdzēt lēmumu, jo man tas šķiet juridiski nekorekts.

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Ceļu satiksmes likuma 30. panta ceturtā daļa noteic policijas amatpersonas pienākumu aizturēt transportlīdzekļa vadītāja apliecību, ja transportlīdzekļa vadītājs pārkāpj noteikto vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu.

Savukārt atbildību par šo pārkāpumu regulē minētā likuma 51. panta ceturtā daļa, kas noteic, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, izņemot gadījumu, kad minētais aizliegums piemērots saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 18. pantu, pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu ārvalstīs, transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu astoņu naudas soda vienību apmērā.

Vēršu uzmanību, ka Ceļu satiksmes likums nav vienīgais tiesību akts, kurā ietvertas tiesības vai pienākums noteikt transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu. Kā pareizi norādāt, arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 7. pantā ir ietvertas tiesības noteikt transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu.

Apstāklis, ka Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā nav paredzēta administratīvā atbildība par transportlīdzekļa vadīšanu situācijā, kad noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegums, kā arī tas, ka minētajā likumā nav noteikts policijas amatpersonas pienākums šāda pārkāpuma apstākļos aizturēt transportlīdzekļa vadītāja apliecību, nemaina to, ka sods piemērojams un vadītāja apliecība aizturama saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu. Minētais skaidrojams ar to, ka tiesību sistēma ir aplūkojama kā vienots veselums, dažādos normatīvajos aktos ietvertās tiesību normas ir jāinterpretē kopsakarā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas