E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27790
Lasīšanai: 2 minūtes

Šogad dzimušiem bērniem vecāku pabalsts nav obligāti dalāms

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2022
Sanija

Labdien, vēlējos uzzināt, vai bērna kopšanas atvaļinājums pēc izmaiņām, kas stājas spēkā no šī gada augusta, tiek sadalīts? Respektīvi, ja šī atvaļinājuma laiks ir 1,5 mēneši, tad viens no vecākiem atrodas 1,3 mēnešu atvaļinājumā un otrs 2 mēnešu atvaļinājumā? Vai viens drīkst atrasties 1,5 un otrs 2 mēnešus? Un vai abi vecāki šo laiku var izmantot reizē?

A
atbild:
09. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” grozījumi, kas stājās spēkā šā gada 1. augustā, maina paternitātes pabalsta piešķiršanas un izmaksas nosacījumus, kā arī paplašina personu loku, kurām ir tiesības uz paternitātes pabalstu. Proti:

  • bērna tēvs paternitātes pabalstu var saņemt par 10 darba dienām;
  • gadījumā, ja bērna paternitāte nav atzīta vai noteikta, bērna tēvs ir miris vai viņam ir pārtrauktas aizgādības tiesības, 10 darba dienu paternitātes pabalstu varēs saņemt arī cita persona, lai tā pēc bērna mātes lūguma varētu iesaistīties bērna aprūpē.

Vecāku pabalsta jaunā kārtība – par šī pabalsta dalīšanu starp vecākiem – ir noteikta šī likuma citos grozījumos, tie stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī, un šī kārtība paredzēta no nākamā gada dzimušajiem bērniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas