E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27777
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var saņemt GMI pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! Esmu 1. grupas invalīds. Man ir invaliditātes pensija 168 eiro un kopšanas pabalsts 214 eiro. Vai man pienākas trūcīgas personas pabalsts 109 eiro apmērā? Paldies!

A
atbild:
10. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalstu piešķir mājsaimniecībai, kura atbilst trūcīgas mājsaimniecības statusam un kuras pēdējo trīs mēnešu vidējie ienākumi mēnesī ir mazāki par GMI – 109 eiro, ja cilvēks dzīvo viens. GMI pabalsts ir paredzēts iedzīvotājiem, kuriem nav nekādu ienākumu vai ir ļoti niecīgi ienākumi. Ja nebūtu nekādu ienākumu, varētu saņemt 109 eiro mēnesī. GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp GMI sliekšņu summu mājsaimniecībai un mājsaimniecības ienākumiem.

Sociālo palīdzību piešķir mājsaimniecībai, vērtējot visu mājsaimniecības personu ienākumus. Ienākumi, tostarp pensijas, tiek norādīti iztikas līdzekļu deklarācijā, lai piešķirtu trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu. Kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”.

Jūsu gadījumā ienākums ir invaliditātes pensija, savukārt īpašās kopšanas pabalsts netiek uzskatīts par ienākumu kopējās materiālās situācijas novērtēšanai. Invaliditātes pensija ir lielāka nekā GMI, tāpēc pabalsts nav piešķirams.

Ar šādiem ienākumiem ir tiesības uz mājokļa pabalstu, kā arī pabalstiem, kas ir paredzēti konkrētajā pašvaldībā trūcīgiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas