E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27721
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Noilgums parādu piedziņas procesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2022
Mārtiņš

Labdien! Aptuveni pirms 10 gadiem, izmantojot manus datus, tika noformēts kredīts. Par šo faktu vērsos policijā. Tika uzsākts kriminālprocess. Šobrīd no policijas esmu saņēmis informāciju, ka noilguma dēļ tas ir izbeigts, jo nevarēja atrast vainīgo. Uzreiz pēc paziņojuma saņemšanas man sāka zvanīt kantoris, kurā uz mana vārda tika noformēts kredīts. Vai policijas bezdarbības dēļ man tagad ir jānomaksā uz mana vārda paņemts kredīts? Ir aizritējuši jau 10 gadi.

A
atbild:
22. novembrī, 2022

Kriminālatbildības noilguma jēdziens un piemērojamie termiņi ir noteikti Krimināllikuma 56. pantā. Krimināltiesiskais noilgums nozīmē, ka personu nevar saukt pie kriminālatbildības pēc Krimināllikumā noteiktā termiņa notecējuma.

Secināms, ka šajā periodā kompetentās iestādes nodarbojās ar iespējamā nozieguma izdarītāja meklēšanu, taču izmeklēšanas process nav vainagojies ar vainīgās personas atrašanu, un, iestājoties noilgumam, uzsāktais kriminālprocess ir jāizbeidz, jo tas turpmāk neparedz vainīgās personas saukšanu pie kriminālatbildības.

Kreditors (vai parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs) uzsāk parādu piedziņas darbības pēc tam, kad kompetentās iestādes ir pabeigušas vai izbeigušas izmeklēšanas procesu. Par noilguma tecējuma sākumu šādā gadījumā ir uzskatāma diena, kad kreditors uzzināja vai tam vajadzēja uzzināt par kriminālprocesa izbeigšanu noilguma dēļ (ja vien noilgums nebija iestājies jau pirms tam (Komerclikuma 406. panta izpratnē)).

Šajā sakarā, ņemot vērā to, kas ir konstatēts kriminālprocesā, jums ir tiesības apstrīdēt parāda esību civiltiesiskā kārtībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas