E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27713
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2022
Annija

Vai pareizi saprotu, ka pēc pašreizējās Darba likuma redakcijas sanāk, ka gan mamma, gan tētis var doties bērna kopšanas atvaļinājumā, respektīvi katram no vecākiem ir tiesības uz šo 1,5 gadus ilgo atvaļinājumu? Piemēram, es šo BKA izmantošu visu vienā periodā uz 1,5 gadiem, bet tētis šo atvaļinājumu varētu izņemt pa daļām līdz bērna 8 gadu vecumam. Vai viņš var daļu no BKA izņemt, kamēr mamma atrodas savā BKA? Ja tētis maina darbu, tad kā tiks veikta šī iztērētā atvaļinājuma laika uzskaite? Un tā kā BKA faktiski nav sasaistīts ar kādu no pabalstiem un vecāku pabalstu saņems mamma, tad tētim šajā gadījumā atvaļinājuma laikā nekāds pabalsts nepienākas? Bērniņš ir piedzimis 2022. gada 20. oktobrī.

A
atbild:
09. novembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 156. pants nosaka abu vecāku tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanu. BKA uz vecāka iesnieguma pamata darba devējs piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. BKA ir iespēja izmantot gan pilnībā, gan pa daļām.

Vecāki to var izmantot gan vienlaikus, gan katrs savā laikā. Lai BKA saņemtu, darbiniekam vienu mēnesi iepriekš rakstveidā jāpaziņo darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par vienu nepārtrauktu kalendāra nedēļu. Darba devējs par darbinieka lēmumu izmantot BKA un tā ilgumu, iesniedz informāciju VID un VSAA.

BKA valsts VSAA personā apmaksā vienam no vecākiem, izmaksājot vecāku pabalstu. Tiesības saņemt vecāku pabalstu ir periodā līdz bērna 1,5 gadu vecumam. To, kurš no vecākiem saņems vecāku pabalstu, izlemj paši vecāki.

Lai noskaidrotu savu konkrēto un izdevīgāko situāciju, iesakāms vērsties VSAA konsultācijai klātienē vai elektroniski (konsultacijas@vsaa.gov.lv).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas