E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27703
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Dvīņu mājas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2022
Elizabete

Labdien! Es dzīvoju dvīņu mājā, Rīgā. Mājai ir divas dažādas adreses (ir divi dzīvokļi). Mājai ir trīs skursteņi. Vidējo izmanto abas mājas. Kaimiņiene “pa kluso” veica izmaiņas vidējā skurstenī. Viņa izzāģēja skursteņa jumtā caurumu, izvilka skursteņa pagarinājumu, jo ir uzstādījusi siltumsūkni. Ievēroju, ka skurstenim ir “izaudzis” pagarinājums un manas mājas daļā divās vietās bija ielauzts jumta segums. Mans apdrošinātājs sedza jumta remonta izdevumus. Apskatot mērnieka īpašuma mērījumus, sapratu, ka vidējais skurstenis pilnībā atrodas mana īpašuma pusē. Vai es varu kaimiņiem prasīt izveidot savu skursteni uz sava īpašuma? Ja to nevar, vai es varu prasīt īri par skursteņa izmantošanu?

A
atbild:
22. novembrī, 2022

Sākotnēji nepieciešams saprast, kādā veidā īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā. Ja tas ir reģistrēts kā dzīvojamā ēka, kas sadalīta divos dzīvokļu īpašumos, tad koplietošanas inženiertehniskās komunikācijas ir abu īpašnieku kopīpašums.

Attiecīgi, lai veiktu izmaiņas (pārbūvi) kopīpašumā, ir nepieciešama pārējo kopīpašnieku piekrišana, izstrādāts būvprojekts vai apliecinājuma karte (ņemot vērā pārbūves specifiku) un attiecīgo kompetento iestāžu atzinums. Ja otrs īpašnieks ir veicis kopīpašuma patvaļīgu pārbūvi (patvaļīgu būvniecību), jums ir tiesības vērsties būvvaldē ar attiecīgu iesniegumu.

Atbildot uz jūsu jautājumu, paskaidrojam, ka, ja esošais skurstenis ir abu īpašnieku kopīpašums, tad jums nav tiesību liegt to izmantot otram kopīpašniekam un prasīt jebkādas maksas saistībā ar kopīpašuma lietošanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas