E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27661
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Izglītības dokumentu dublikātu izsniegšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2022
Marita

Arodskolas absolvents vēlas saņemt izglītības dokumentu dublikātus. Mācījās 1993. gadā. Ieguvis diplomu par arodizglītību (bez vidējās izglītības) un atestātu par vidējo izglītību, mācoties kā izlīdzinošo kursu vienu gadu pēc diploma iegūšanas. Šobrīd šādi izglītības dokumenti nepastāv. Kā man rīkoties? Absolvents vēlas tieši dublikātus, nevis skolas sagatavotu arhīva izziņu.

A
atbild:
03. novembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Dublikātu izsniegšanu par profesionālās izglītības ieguvi reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr. 451 “Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinoši dokumenti un akreditētas profesionālās izglītības programmas daļas apguvi apliecinoši dokumenti”. Savukārt dublikātu izsniegšanu par vispārējās izglītības ieguvi reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr. 913 “Kārtība, kādā izsniedzami valsts atzīti vispārējās izglītības dokumenti”.

Profesionālās izglītības dokumenta dublikātu izsniedz, ja izsniegtais dokuments ir nozaudēts un ir pietiekami izglītības iestādes vai arhīva dati, kas apliecina izglītības programmas apguvi un izglītības dokumenta ieguvi, kā arī ir iespējams izmantot līdzvērtīgu dokumenta veidlapu. Citos gadījumos tiek izsniegta izglītības iestādes izziņa.

Dokumenta dublikāta saņemšanai persona, kura nozaudējusi profesionālās izglītības dokumentu:

  • iesniedz iesniegumu izglītības iestādei vai tās likvidēšanas gadījumā – likvidētās iestādes saistību pārņēmējai – citai izglītības iestādei; ja nav saistību pārņēmēja, iesniegumu iesniedz izglītības iestādes dibinātājam (pašvaldībai vai attiecīgajai ministrijai), kuras padotībā atradās izglītības iestāde;
  • ar iestādes vadītāju saskaņotu iesniegumu par nozaudētā profesionālās izglītības dokumenta izsludināšanu par nederīgu iesniedz publicēšanai oficiālajam izdevumam “Latvijas Vēstnesis” (par sludinājumu maksā iesniedzējs);
  • pieprasa no arhīva nepieciešamās ziņas, kas apliecina izglītības programmas apguvi un izglītības dokumenta ieguvi, ja izglītības iestādei nav šādu ziņu.

Izglītības iestāde izvērtē personas iesniegto informāciju un pieņem lēmumu, izdodot rīkojumu par dublikāta izsniegšanu, vai nepietiekamas informācijas gadījumā izsniedz personai izziņu.

Vispārējās izglītības dokumenta dublikātu personai izsniedz nozaudēta, nozagta, iznīcināta vai neatjaunojami bojāta vispārējās izglītības dokumenta oriģināla vietā. Vispārējās izglītības dokumenta dublikātu noformē izglītības iestāde saskaņā ar Izsniegto izglītības dokumentu reģistrācijas grāmatā ierakstītajām ziņām. Ja izglītības iestāde ir likvidēta, izglītības dokumentu noformē tās tiesību pārņēmējs vai pašvaldības izglītības pārvalde.

Atestāta par vispārējo vidējo izglītību dublikāta izsniegšanas kārtība ir šāda:

  • persona, kurai nepieciešams vispārējās izglītības dokumenta dublikāts, iesniedz iesniegumu izglītības iestādē, kas vispārējās izglītības dokumentu ir izsniegusi;
  • persona, kurai nepieciešams vispārējās izglītības dokumenta dublikāts, nozaudēto, nozagto, iznīcināto vai neatjaunojami bojāto dokumentu izsludina par nederīgu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” (par sludinājumu maksā iesniedzējs);
  • ne vēlāk kā 10 dienu laikā pēc minētā sludinājuma publicēšanas izglītības iestādes direktors izraksta dublikātu un reģistrē to Izsniegto atestātu par vispārējo vidējo izglītību uzskaites un reģistrācijas grāmatā, kurā dublikāta saņēmējs parakstās par tā saņemšanu.

Jebkurā gadījumā jautājums par dublikātu izsniegšanas iespējām ir jāpārrunā ar izglītības iestādi, kura izsniegusi dokumentu oriģinālus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas