E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27645
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Pārvaldnieka kompetence

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2022
lora Grauda

Mūsu daudzdzīvokļu māju apsaimnieko un pārvalda biedrība “Kalnciems, Jaunības 2”. No finansiālā gada pārskata mēs, dzīvokļu īpašnieki, uzzinājām, ka biedrības valde pēc Zemgales apgabaltiesas sprieduma biedrībai izvirzīja prasību samaksāt 3316 eiro. Valde izmantoja mūsu naudu no bankas konta, kurā mēs maksājam par mājas apsaimniekošanu. Vai var uzskatīt, ka nauda, kuru biedrība saņem par mājas apsaimniekošanu, tiek lietota pretlikumīgi?

A
atbild:
22. novembrī, 2022

Dzīvojamo māju pārvaldīšanu un pārvaldnieka kompetenci nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Minētā likuma 14. panta (41) daļā noteikts, ka pārvaldnieka pienākums ir kontrolēt dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumus par pārvaldniekam uzdotajām pārvaldīšanas darbībām, tai skaitā, ja saskaņā ar šī likuma 17.3 panta otro daļu dzīvojamās mājas īpašnieks ir pieņēmis lēmumu veikt šos maksājumus ar pārvaldnieka starpniecību – par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Maksājumu kontrole ietver pienākumu:

1) sagatavot izziņu par dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumiem;

2) sagatavot paziņojumu par parāda esamību;

3) celt tiesā citu dzīvojamās mājas īpašnieku interesēs prasību pret dzīvojamās mājas īpašnieku par maksājumu saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi.

Savukārt (42) pantā noteikts –, ja norēķini par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem tiek veikti ar pārvaldnieka starpniecību, pārvaldnieka pienākums ir no dzīvojamās mājas īpašnieka saņemto maksājumu nekavējoties pārskaitīt pakalpojuma sniedzējam tieši dzīvojamās mājas īpašnieka samaksātajā apmērā.

Likuma 17 3 pants nosaka:

(1) Par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem dzīvojamās mājas īpašnieks patstāvīgi norēķinās ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, veicot tiešus maksājumus pakalpojuma sniedzējam, izņemot šī panta otrajā daļā minēto gadījumu.

(2) Dzīvojamās mājas īpašnieks ir tiesīgs likumā noteiktajā kārtībā pieņemt lēmumu par uzdevuma došanu pilnvarotai personai, kas var būt arī pārvaldnieks, organizēt maksājumu iekasēšanu no dzīvojamās mājas īpašnieka par attiecīgu dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu un saņemto maksājumu pārskaitīšanu dzīvojamās mājas īpašnieka vārdā pakalpojuma sniedzējam [maksājums ar pilnvarotas personas (pārvaldnieka) starpniecību].

Savukārt apsaimniekošanas maksai (mājas pārvaldīšanas izdevumi) ir jābūt ciešā sakarā ar pārvaldniekam dotā uzdevuma (pārvaldīšanas līgums) un Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma tvērumu.

No minētajām normām izriet, ka maksājumi, kas iekasēti no dzīvokļu īpašniekiem, ir novirzāmi tiešo pakalpojumu sniedzējiem un mājas pārvaldīšanas uzdevumu izpildei. Šie līdzekļi nevar tikt izmantoti citiem mērķiem (ja vien dzīvokļu īpašnieku kopība nav pieņēmusi citu lēmumu).

No jautājumā minētā pirmšķietami var secināt, ka pārvaldnieka darbības konkrētajā situācijā ir vērtējamas kā prettiesiskas. Taču, lai pilnvērtīgi varētu izdarīt secinājumus, ir jānoskaidro, saistībā ar ko ir taisīts Zemgales apgabaltiesas spriedums (prasības priekšmets, faktiskie un tiesiskie apstākļi) un vai atbildētājs lietā ir bijis pārvaldnieks (kā patstāvīgs atbildētājs) vai dzīvokļu īpašnieku kopība.

Jebkurā gadījumā līdzekļu izlietošanai citiem mērķiem (kas nav saistīti ar mājas apsaimniekošanu) pārvaldniekam ir jāsaņem dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums, jo pārvaldnieks šajā situācijā ir īpašnieku pilnvarotā persona. Ja pārvaldnieka rīcība ir bijusi ārpus tā pilnvaru robežām, dzīvokļu īpašnieku kopībai ir tiesības celt prasību pret pārvaldnieku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas