E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27635
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atbalsts paredzēts mājokļa apkurei, un par tā piešķiršanu lemj pašvaldība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2022
Diāna

Iesniedzu pieteikumu pabalstam par malkas apkuri atbilstoši Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumam. Saņēmām no pašvaldības atteikumu, jo “norādītajā adresē nav reģistrēti dzīvojamie objekti”. Dārziņu teritorijā dzīvojam pirtī, tā nodota ekspluatācijā 2009. gadā, esam tur deklarēti, un tā ir mūsu dzīvesvieta. Mājokļa definīcijā noteikts, ka mājoklis ir mākslīgi pielāgota dzīvesvieta. Arī Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums nav definējis, ka iedzīvotājam, kura mājoklis ir pirts, nebūtu tiesības saņemt pabalstus. Vai pašvaldības lēmums atteikt pabalsta izmaksu, atsaucoties uz 7.1 panta trešo daļu, ir likumīgs?

A
atbild:
26. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas mājoklis, vai tās izveidota iestāde izskata iesniegumu un tam pievienotos dokumentus un pieņem lēmumu par atbalsta mājsaimniecībai piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.

Likuma piemērošanas paskaidrojošajās vadlīnijās norādīts viens piemērs, kad atbalstu mājsaimniecība nevar saņemt gadījumā, ja nav apliecinājuma par to, kas tas ir mājoklis, proti, – ja minētajā adresē zemesgrāmatā ir ieraksts, kas apliecina tikai īpašuma tiesības uz zemi, un nav ne saskaņota būvprojekta dzīvojamai ēkai, uz kā pamata izsniedz būvatļauju, ne citu dokumentu, kas apliecina, ka tas ir mājoklis.

Ja iesnieguma izskatīšanas procesā tiks konstatēta neatbilstība likumā noteiktajiem normatīvajiem aktiem, iesniegumā norādītā apkures veida neesamība mājoklī, mājokļa lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu trūkums vai citi iemesli, persona saņems pašvaldības amatpersonas lēmumu par atteikumu piešķirt atbalstu mājsaimniecībai.

Pašvaldība atbalstu mājsaimniecībai nepiešķir, ja:

  • iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos ietvertā informācija neatbilst šī atbalsta saņemšanas nosacījumiem;
  • sniegta apzināti nepatiesa informācija.

Pašvaldība viena gada laikā pēc atbalsta mājsaimniecībai piešķiršanas var lemt par nepamatoti izmaksātā atbalsta mājsaimniecībai atgūšanu.

Pašvaldības amatpersonas lēmumu vai faktisko rīcību par atbalsta mājsaimniecībai piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt var apstrīdēt, iesniedzot augstākai amatpersonai pašvaldībā attiecīgu iesniegumu 30 dienu laikā pēc atbalsta mājsaimniecībai ieskaitīšanas kontā vai atteikuma piešķirt atbalstu mājsaimniecībai saņemšanas.

Lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas