E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27566
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu palielināšana pilngadīgam bērnam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2022
Katrine Saldava

Labdien! No 2008. gada septembra mums tika piešķirti uzturlīdzekļi 100 eiro apmērā. Cik skatos, minimālā uzturlīdzekļu summa ir mainījusies, sasniedzot 129 eiro. Vai dēls var pieprasīt iztrūkstošo summu, kuru tēvs nav maksājis? Dēlam ir 20 gadu, viņš studē universitātē. Vai pēc likuma uzturlīdzekļi nepienākas līdz 24 gadu vecumam? Ja viņam ir tiesības šo summu pieprasīt, kur vērsties, ar ko sākt?

A
atbild:
14. novembrī, 2022

Uzturlīdzekļus nevar piedzīt par iepriekšējo periodu, jo uzturlīdzekļi nav pielīdzināmi parāda summai. Uzturlīdzekļus var piedzīt tikai par esošo laika periodu.

Bērna māte varēja vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu summas palielināšanu, līdz bērns sasniedza 18 gadu vecumu un no brīža, kad minimālais uzturlīdzekļu apmērs palielinājās.

Ja bērns ir sasniedzis pilngadību un studē universitātē, un nestrādā algotu darbu (neuztur sevi pats), viņš pats var iesniegt prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu summas palielināšanu par esošo periodu.

Civilprocesa likuma 35. panta pirmās daļas 3. punkts paredz, ka prasības summa uzturlīdzekļu piedziņas lietās ir uzturlīdzekļu kopsumma par vienu gadu.

Savukārt Civilprocesa likuma 250.19 panta otrā daļa nosaka, ka, ja prasības kopsumma nepārsniedz 2500 eiro, lieta ir skatāma vienkāršotā procesā, rakstveidā un prasītājs iesniedz tiesai aizpildītu veidlapu par uzturlīdzekļu piedziņu, kas ir pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas