E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27537
Lasīšanai: 3 minūtes

Zemes likumiskās lietošanas tiesības un 4% maksājums aizstāj piespiedu nomu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2022
Sintija

Labdien! Vai piespiedu zemes nomas noteikumu izmaiņas (no 01.01.2022.), proti, nomas maksas apmērs 4% no kadastrālās vērtības, attiecas tikai uz padomju laika ēkām? Jaunbūve celta 2005. gadā, zeme tiek nomāta no Grebenščikova vecticībnieku draudzes, par zemes nomu saņēmām rēķinu 6% + PVN apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Vai jaunais likums tiešām neattiecas uz jaunbūvēm, kā mums apgalvo draudze?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” no 2022. gada 1. janvāra paredz ieviest zemes likumiskās lietošanas maksājumu – 4% gadā no zemes kadastrālās vērtības.

Likuma 38. pantā noteikts: “Ja būve ir patstāvīgs īpašuma objekts saskaņā ar šī likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4. punktu, līdz būves apvienošanai vienā īpašumā ar zemi būves īpašniekam uz likuma pamata ir lietošanas tiesības uz zemi, ciktāl tās nepieciešamas īpašuma tiesību īstenošanai pār būvi.”

Attiecīgi atbilstoši likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3. vai 4. punktam šie nosacījumi ir:

  • ēkas uzceltas un augļu dārzs (koki) iestādīts uz zemes, kas atbilstoši likumiem piešķirta šim nolūkam, iegūta darījuma rezultātā vai uz cita tiesiska pamata pirms Civillikuma lietu tiesību daļas spēkā stāšanās dienas (1992. gada 1. septembra), bet zemes īpašuma tiesības atjaunotas vai atjaunojamas bijušajam īpašniekam vai viņa mantiniekam (tiesību pārņēmējam) vai arī zeme piekrīt vai pieder valstij vai pašvaldībai;
  • ēkas iegūtas, privatizējot valsts vai pašvaldību uzņēmumus (uzņēmējsabiedrības) vai atsevišķus valstij vai pašvaldībai piederošus nekustamā īpašuma objektus;
  • ēkas uzceltas vai augļu dārzs (koki) iestādīts uz valstij vai pašvaldībai piederošas vai piekrītošas zemes, kas atbilstoši likumam piešķirta pastāvīgā lietošanā zemes reformas laikā;
  • ēkas (būves), izmantojot būvlietojuma tiesības, uzceltas kā privatizēto uzņēmumu blakus lietas [šīs ēkas (būves) uzskatāmas par patstāvīgu īpašuma objektu kopā ar privatizētajām ēkām].

Šis regulējums (par zemes likumiskās lietošanas 4% maksājumu, kas aizstāj piespiedu nomas maksājumu) neattiecas uz brīvprātīgu dalīto īpašumu, kādu varēja veidot uz nomas līguma pamata līdz 2017. gada 1. janvārim, pamatojoties uz Spēkā stāšanās likuma 14. panta pirmās daļas 5. punktu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas