E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27496
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

No biedrības var izstāties jebkurā laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. oktobrī, 2022
Inga

Labdien! 2017. gadā divas personas dibināja biedrību. Biedrības statūti paredz pienākumu maksāt biedru naudu, sasaukt sapulci reizi gadā. Sapulce ir lemttiesīga, ja tajā piedalās vismaz divi biedri. Lēmums par biedra izslēgšanu no biedrības tiek pieņemts biedru sapulcē. Pirmajos gados biedrība veica darbību, un kā biedru naudu lūdzu pieņemt maksājumus, kurus veicu par biedrību (patiesā labuma reģistrs) u. tml. Kopš 2020. gada biedrība darbību neveic. Biedrības valdes loceklis no otra biedra (manis) izvairās, ignorē lūgumu sasaukt sapulci, biedrībai neatver kontu. 2022. gada jūnijā nosūtīju uz biedrības juridisko adresi lūgumu paziņot konta numuru biedru naudas samaksai, lūdzu sasaukt sapulci biedrības likvidēšanai. Valdes loceklis atsūtīja no savas puses parakstītus dokumentus, kas neatbilst patiesībai. Es dokumentus neparakstīju. Nevēlos vairs būt biedrs šajā biedrībā, jo man ir nepieņemama otra biedra politiskie uzskati, morālās vērtības. Vai varu celt prasību tiesā par pienākumu valdes loceklim atvērt kontu, lai varu samaksāt biedru naudu? Vai varu lūgt Uzņēmumu reģistram sasaukt biedru sapulci? Vai ir iespējami citi risinājumi, lai varu izstāties no biedrības, nepaliekot biedrībai parādā nesamaksāto biedru naudu? Paldies!

A
atbild:
31. oktobrī, 2022

Biedrību darbības principus, kā arī organizatorisko struktūru, likvidāciju un reorganizāciju nosaka Biedrību un nodibinājumu likums (Biedrību likums).

Biedrību likuma 36. pants paredz, ka:

  • valde sasauc biedru sapulci saskaņā ar likumā vai statūtos noteikto kārtību likumā vai statūtos noteiktajos gadījumos vai tad, ja biedru sapulces sasaukšana nepieciešama biedrības interesēs;
  • valde nekavējoties (bez vainojamas vilcināšanās) sasauc biedru sapulci, ja to rakstveidā, norādot sasaukšanas iemeslu, prasa ne mazāk kā viena desmitdaļa biedru un ja statūtos nav noteikts mazāks biedru skaits;
  • ja valde nesasauc biedru sapulci, pamatojoties uz šī panta otro daļu, biedri, kuri prasa sapulces sasaukšanu, var patstāvīgi sasaukt biedru sapulci, ievērojot noteikto sapulces sasaukšanas kārtību;
  • par biedru sapulces sasaukšanu, ja tajā paredzēts lemt par Biedrību likuma 35. panta pirmās daļas 1.–3. punktā minētajiem jautājumiem, valde biedriem paziņo un tās darba kārtību dara zināmu vismaz 14 dienas pirms sapulces sasaukšanas, ja statūtos nav noteikts garāks termiņš.

Biedrību likuma 43. pants nosaka, ka:

  • valde pārzina un vada biedrības lietas. Tā pārvalda biedrības mantu un rīkojas ar tās līdzekļiem atbilstoši likumiem, statūtiem, biedru sapulces vai citu institūciju lēmumiem;
  • valde organizē biedrības grāmatvedības uzskaiti saskaņā ar normatīvajiem aktiem un veic citus pienākumus saskaņā ar statūtos noteikto kompetenci.

Savukārt Biedrību likuma 49. pants paredz, ka:

  • valdes un citu institūciju locekļi ir solidāri atbildīgi par zaudējumiem, kas nodarīti biedrībai viņu vainas dēļ;
  • biedrība var celt prasību pret valdes vai citas institūcijas locekli piecu gadu laikā, skaitot no tiesību aizskāruma dienas vai dienas, kad kļuva zināms par tiesību aizskārumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka gadījumā, ja valde neveic nepieciešamās darbības, tad teorētiski ir iespējams celt prasību pret valdi, ja ir konstatējams, ka tās darbība/bezdarbība rada zaudējumus biedrībai. Tomēr iespējamā prasības celšana jūsu situācijā būtu rūpīgi jāapsver, proti, vai tai ir pietiekams pamats (jāizvērtē statūti kopsakarā ar likuma regulējumu), vai tas ir finansiāli (tiesāšanās izdevumu ziņā) un laika ziņā (tiesvedības ilgums) izdevīgi, kā arī tāpēc, ka jūs vēlaties izstāties no minētās biedrības.

Jūs kā biedrības biedrs saskaņā ar Biedrības likuma 30. pantu jebkurā laikā varat izstāties no biedrības, iesniedzot rakstveida paziņojumu biedrības valdei (ja statūtos nav noteikts, ka šāds paziņojums iesniedzams citai pārvaldes institūcijai). Savukārt Biedrību likuma 53. pants paredz, ka viens no biedrības izbeigšanās pamatiem ir, ja biedru skaits samazinās līdz vienam biedram vai citam statūtos noteiktam skaitam.

Tādējādi ar jūsu izstāšanos no biedrības tās darbība varētu būt izbeidzama (ja neiestājas citi biedri). Biedrību likuma 56. pants nosaka –, ja biedru skaits samazinās līdz vienam biedram vai citam statūtos noteiktajam skaitam, kā arī tad, ja izbeidzas statūtos noteiktais termiņš, uz kādu biedrība bija dibināta, lēmumu par darbības izbeigšanu pieņem biedrības valde. Ja biedrības darbību izbeidz ar valdes lēmumu, pieteikumam par darbības izbeigšanu pievieno valdes lēmumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ieteiktu līdz ar jūsu iesniegumu par izstāšanos no biedrības samaksāt biedra naudu, kuru esat parādā valdei skaidrā naudā (ja vien tas nav pretrunā statūtiem), pieprasot apliecinājumu par biedra naudas samaksu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas